Reklama
 
Blog | Igor Adamovič

Náš nejhorší nepřítel

Ano, já vím, čínský koronavirus tu je, ohrožuje nás na zdraví i na životě. Ohrožuje celou naši společnost. Ale není na to sám. Větší nebezpečí představuje naše vláda, která nevládne a neovládá ani sama sebe. Ve skutečnosti je ovládána ziskuchtivostí osob okolo premiéra a prezidenta a jich samých. Odpoutávání pozornosti od zneužívání veřejných prostředků, tedy našich daní, a budování penězovodů ze státních na jejich konta zabírá veškerý čas a síly těch, kdo se cítí být něčím víc. Vzkazy, že máme držet hubu jsme neposlechli jen někteří, a bylo nám to ještě vyčítáno.

Bohužel, našlo se dost našich spoluobčanů, kteří sedli na lep planým slibům. Uvěřili řečem typu „zdroje jsou; nebudu plytce zdůvodňovat; fšetci kradnú“ a dali své hlasy populistickým podnikavcům.

Nebičujme se zbytečně, nejsme v tom sami. Donald Trump nebo Boris Johnson se chovají stejně jako naši Zembiši. Já ale nežiji v USA nebo v GB, ale v České republice. Proto se mne ti naši prolhaní kuliferdové týkají osobně.

Ačkoliv ale Zembiši škodí naší vlasti nezměrně, zadlužili ji na generace dopředu, zavinili v rámci své propagace desetisíce nemocných a tisíce mrtvých na čínský koronavirus, zlikvidovali svou neschopností tisíce živnostníků, nesnaží se řešit nutné reformy atp., nejsou nejhoršími škůdci naší společnosti. Největší nebezpečí představujeme my sami.

Ano, my, občané, voliči. Zatouží-li kdokoliv řezat apendixy, studuje na to řadu let. I na řízení automobilu musíme projít autoškolou. Ale na to, abychom si neomylně zvolili člověka smočeného do největších kauz minulých let díky jeho antikorupční rétorice, na to nám stačí dosáhnout stanovených let. Logicky jsme si zvolili profikorupční hnutí. Třetina voličů byla líná si cokoliv zjistit o Andreji Babišovi a volila jej díky jeho reklamní kampani a výkřicích o zkorumpovaných politicích. Málokdo se zamyslel nad tím, kdo politiky řadu let korumpoval a kdo z toho měl profit a vybudoval své impérium. Nestačilo nám to jednou, zopakovali jsme si ten volební výbuch podruhé. Přesto, že jsme Andreje Babiše a jeho hnutí viděli čtyři roky ve vládě. Máme, co jsme chtěli.

Proběhly krajské volby, které Babišovo hnutí prohrálo. Téměř dvě třetiny voličů volily ty strany a koalice, které se valnou většinou vyjadřovaly ostře proti ANO a odmítaly jakoukoliv spolupráci s tímto profikorupčním hnutím. To zní dobře. Ale jen zní.

Protože i mně je košile bližší než kabát, rozeberu teď můj kraj, tedy Karlovarsko. Jsme prakticky poslední ve vzdělanosti i v nezaměstnanosti, nemáme dálniční spojení s Prahou, asi proto nemáme jako poslední ani uzavřené vyjednávání o budoucím vedení kraje. Ve volbách získalo ANO 13 mandátů, Piráti 6, SPD 4. V koalicích další politické strany a hnutí získaly STAN/TOP09 8 mandátů, ODS/KDU 4. A pak jsme tu měli úspěšná „nepolitická hnutí odborníků“, ta získala také řadu mandátů, jmenovitě HNHRM 4, VOK a SNK po 3. ANO se snaží vybudovat koalici na základě stávajícího vedení kraje, tedy s ODS, ale 17 zastupitelů netvoří většinu. Nehodlám teď dehonestovat chování ODS a KDU-ČSL v našem kraji, ačkoliv se jednoznačně dopouští zrady na voličích a znevažují jednání o předvolební koalici do parlamentních voleb příštího roku.

Piráti spolu se STAN/TOP09 se také snaží vytvořit koalici, schopnou vlády v našem kraji, ale 14 zastupitelů na to nestačí. Nezbývá, než oslovit tři hnutí, která dohromady získala 10 mandátů, protože se zatím nikdo nechce ušpinit jednáním s SPD. A pochopitelně získat na svou stranu ODS/KDU. Jenže tři hnutí se chovají jak pytel blech. Porůznu se štěpí ve svých názorech, jednou jsou ochotní spolupracovat s tím, jednou s oním.

Rád bych k tomu něco řekl. Kdo chce dělat politiku, ať se k tomu přizná a věnuje se jí. Kdo se ale schovává za svou odbornost a tvrdí, že je jediný čistý, vše zařídí za občany a nadává na politiky, ten mi připomíná fotbalistu neschopného se prosadit ve fotbale. Proto si založí vlastní klub, na základě vlastní čistoty a ukončeného právního vzdělání (např.) a chce bez tréninku a talentu hrát se světovými týmy. Na tento účel by sponzory nesehnal, nikdo by jej nevyslal nikam. Ale se stejnou nesmyslnou rétorikou jsme jej ochotni zvolit do kraje. On, ten čistý nepolitik tam chce dělat co? No přece tu špinavou politiku, ale my si jej přesto zvolíme.

Proto ještě nemáme v Karlových Varech novou koalici a hejtmana. A bojím se příštích parlamentních voleb, a nejen jich. Kolik se tu objeví nových, čistých, protikorupčních kukaček, ze kterých se logicky vyklubou nová profikorupční hnutí poté, co jim dáme své hlasy.

Našim nejhorším nepřítelem jsme si totiž my sami. Čínský koronavirus s námi bude nastálo. Někdo se vyléčí, někdo ne, někdo získá imunitu, někdo bude očkován, naučíme se s ním žít. Zembiši, ti odejdou z politické scény. Jeden už zvolen nemůže být (Chvála Bohu na výsostech!), druhého semelou jeho vlastní kauzy a lži. Ale my, ochotní volit podnikavce podle jejich falešných populistických předvolebních zpěvů, my tu zůstaneme napořád a budeme si škodit.

Nebo ne?

Reklama