Reklama
 
Blog | Igor Adamovič

Pomatenec, vlastizrádce?

Zvykli jsme si na mnohé, my žáby pozvolna vařené. Bez větší reakce zůstala známá rodinná partie šachu, kterou by nezávislý vyšetřovatel označil za ovlivňování svědka. Ale kdo by si troufl na předsedu profikorupčního hnutí ANO uvalit vyšetřovací vazbu? Vždyť to by si koledoval o zakleknutí, anebo přímo o profesní likvidaci. Vyšetřování čapí neplechy se vleče jako čap dodělávající po požití otrávených hrabošů. Dotace do koncernu tečou nerušeně, ačkoliv o střetu zájmů nepochybuje nikdo od Cabo de Fisterra až po deltu Dunaje.

A najednou se tu objeví mise CONT, a věci se dávají do pohybu. A začalo to přitom tak nenápadně. Nejprve se náš čacký hrdina Babiš odvážně vyhnul schůzce s europoslanci řešícími jeho problematické čerpání dotací a jeho střet zájmů. Po odjezdu europoslanců je ale na tiskovce veřejně urazí. Vlastizrádci jsou pro něj Mikuláš Peksa a Tomáš Zdechovský, protože nebojují za české zájmy. Předsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeier je podle Babiše dokonce pomatená a nerozumí dotacím. Stala se tak důstojnou nástupkyní Ingeborg Gräßle, o které kdysi prohlásil že na něj při každé příležitosti vyleje kýbl sraček. A proč se mu tak znelíbila paní Gräßle? Protože o něm jednou veřejně prozradila, že premiér Babiš něco slíbí a nikdy nesplní. Prokoukla ho dost rychle.

Pro Babiše jsou tedy zájmy firmy, kterou nevlastní a neovládá, zájmy českými. Nevíte někdo náhodou, začalo se už v Průhonicích se stavbou Agrofertsailles? Jestliže se svými vyjádřeními Babiš utrhl z řetězu a byla to jeho vlastní slova, je to ostudné a nemužné chování. Psal-li mu ovšem noty, jak je jejich zvykem, Máragdestě Prchal, bylo by namístě mu poradit: Méně těch povzbuzovadel, pane Prchale, méně těch povzbuzovadel by to chtělo!

Co se ale stalo mezi začátkem a koncem mise ve dnech 27. a 28. února, že se premiérské nervy ocitly tak hluboko v kýblu? Na co všechno přišli europoslanci? Ministerstvo financí nesprávně aplikovalo směrnice EU, premiér je ve střetu zájmů. Odolnost systému na čerpání dotací ze strukturálních fondů je zanedbatelná. Vhodnější by možná bylo definovat naše čerpání fondů jako systematické nastavení pravidel ve prospěch velkých firem. Firmy malé a střední nemají možnost na dotace dosáhnout pro záměrnou složitost pravidel.

Slovy Moniky Hohlmeier předcházení a zjišťování konfliktu zájmů je u nás velmi slabé, nejasné a snadno obejitelné. Miloslav Kala, prezident NKÚ europoslancům prozradil, že premiér ignoruje zjištění NKÚ. Paní Hohlmeier se prý poprvé setkala s takovýmto chováním. Není divu, s Babišem ještě neměla „tu čest“. Maďarský europoslanec Sándor Rónai překvapen nebyl, ten má své zkušenosti s Orbánem.

Co je podle mne důležité a nemělo by zapadnout – CONT kontroluje čerpání peněz z rozpočtu EU jednotlivými členskými zeměmi. Jestliže došlo v Praze ke zjištění, že pod Babišovým vedením naše země systematicky zneužívá dotace, bude toto zjištění uvedeno ve zprávě z cesty. Doporučení europarlamentu k úpravě nového unijního rozpočtu, tedy ke zpřísnění podmínek pro čerpání dotací se dá očekávat.

Co to bude znamenat? Dotace nebudou poskytovány tak lehce. A druhá „drobnost“ – platby z EU budou poníženy o vratky dotací Babišem neoprávněně čerpaných v minulosti. Dopad do našich státních rozpočtů v nejbližších pěti letech si prosím sami dopočtěte, nerad bych byl žalován za šíření poplašné zprávy. A při tom dopočítávání nezapomeňte patřičně ponížit příjmy našeho státního rozpočtu, protože krize pomalu nastupuje.

Na závěr už jen takovou drobnou hyperbolu k prvnímu odstavci – nejen, že si zvykáme na urážky, excesy a podvody našeho premiéra a jeho oveček z profikorupčního hnutí ANO jako je paní Jermanová či „fáčka“ a jejich gang z Brna. Bojíme se o tom mluvit, a začínáme hrbit hřbet, jako to bylo zvykem za normalizace. Že to není pravda? Nelžeme si sami do vlastní kapsy. Divadlo RePublica zdramatizovalo bestseller Jaroslava Kmenty Boss Babiš, který se hraje v jejich divadle a je pravidelně vyprodaný. Ale v regionech už provozovatelé kulturních institucí mají obavu jej uvádět na svých scénách. Proč? Jednoznačně kvůli obavám z reakcí regionálních politiků hnutí ANO a jejich koaličních partnerů. Finance od zřizovatele a hrozba zrušení nájmu budov je příliš silný argument. Začínáme se vracet do našich dětských let. O tom, co se bude hrát, rozhodne strana. Kdy se začnou zakazovat filmy, nebo pálit nepohodlné knihy? Od kdy se bude rozhodovat o tom, čí dítě půjde na školu a čí dítě půjde rovnou zpracovávat separát do dotačních podniků páně Babiše?

Možná riskuji budoucnost vlastních vnoučat, ale i v jejich jménu jsem twítem požádal paní Moniku Hohlmeier, aby nenechala zapadnout slova osoby, která vykonává funkci premiéra naší země a nekompromisně jednala v zájmu nás všech.

Požádal jsem ji jako občan, pane Babiši. Vaším štbáckým slovníkem tedy vlastizrádce.

Reklama