Reklama
 
Blog | Igor Adamovič

Rozhodněte se, pane Babiši

Poslední dny mi na twitru houfně přibývají sledi. První typ jsou podle profilu normální lidé, kteří se mnou nesouhlasí nebo souhlasí a způsobem a slovníkem sobě vlastním mi to dávají najevo. Ale nově mne sleduje řada lidí, které nesleduje nikdo, nOebo téměř nikdo, a ti reagují na mé twíty vulgárními urážkami anebo mi státnicky radí. V těchto těžkých dobách mám prý přerušit kritiku, nerušit vládu profikorupčního hnutí ANO, nekritizovat naprázdno. Prý tím stejně virus nezastavím. Vtipné je, že stejné profily v řádech minut přihodí několik stovek lajků na každý propagandistický žvást Marka Prchala zveřejněný pod jménem Andreje Babiše.

Také jsem se v televizi dozvěděl od pana premiéra, jak se snaží, maká, jak se máme za ním semknout a nekritizovat ho, jak mají média šířit pozitivní náladu a hlavně jak máme být vděční Číně za dodávku roušek. A dorazil to svým proslovem náš na přechodnou dobu exhumovaný obyvatel hradu. Tak určitě, pánové.

Pochopitelně jsem Číně vděčný za to, že svůj virus tajila od půlky listopadu až do konce loňského roku. Jsem vděčný za stíhání čínských lékařů, kteří o virové epidemii chtěli informovat. Jsem vděčný za uvalení karantény čínskou vládou na nejpostiženější oblast až od konce ledna. Jsem vděčný za čtvrtletí bezplatného exportu čínského viru do celého světa. Jsem vděčný, že jsme jim mohli poslat humanitární pomoc, pravda, díky naší vládě pozdě a malou. A ještě vděčnější jsem za to, že si podobný objem zdravotnických potřeb můžeme od Číny draze odkoupit, zaplatit transport a díky čínským obstrukcím zaplatit i let našich prázdných letadel na čínské hranice a zpět.

Ale doopravdy a od srdce jsem vděčný všem našim lidem, kteří iniciativně suplují Babišovu vládu a šijí roušky nebo kupují respirátory nejen pro sebe. Zejména jsem nesmírně vděčný všem zdravotníkům, kteří jsou vystaveni bez ochrany nejtěžší zkoušce svého života. Vděčný jsem za to, že u nás zatím nemáme kupodivu žádné mrtvé a bojím se dne, kdy to přijde.

Co si já osobně myslím o čínském viru a jeho působení na naši společnost? Procházíme zatím první, tou nejlehčí fází. Skutečné problémy teprve přichází. Se čtvrtletním zpožděním začíná i naše vláda pořizovat zdravotnické potřeby. Ale máme otestovaný naprosto zanedbatelný počet obyvatel. ANO, je mi jasné, že by pan Babiš jen ztěžka s jásotem oznamoval tisíce pozitivně testovaných každý večer. Těžko by pak mohl tvrdit, že jsme nejlepší. Stejně jako zanedbal nástup epidemie, setrvale ignoruje testování. Od konce roku 2019 se nám pohybovaly davy turistů zejména po Praze. Nenalhávejme si, že koronavirus byl k nám přivezen nezodpovědnými lyžaři z Itálie. Ne, já tvrdím, že čínský virus tu byl mnohem dříve a nekontrolovaně se šíří.

Problém, který nastane, nevyřešíme poukazováním na chyby jiných, pane Babiši. Vaší osobní a nepopiratelnou chybou je zavírání očí před fakty, které se vám nehodí. Virus ani fakta neukřičíte, jak se vám to dlouho dařilo s obchodními či koaličními partnery. Krize, jejíž nástup jste záměrně přehlížel, vás dohnala a strhla vám masku, kterou vám nasadila prchalovská propaganda. Dnes vidí i vaši věrní voliči vaši pravou tvář, tvář chaotického vzteklouna, který se neumí vyjadřovat, nechápe problémy, nikomu nevěří a místo řešení závažných bodů se zdržuje kontrolami množství těstovin ve skladech či poddanským přebíráním čínských dodávek na letišti. Nespraví to ani vlajka, kterou jste si nechal natisknout na roušku.

V nejbližších dnech nastane druhá fáze boje s čínským virem. Fáze velmi bolestivá. Přes lidskou solidaritu a vypětí starostů, příbuzných a známých jste vy, pane premiére, nezajistil bezpečnost nemocných a starých obyvatel naší země. Po jejich nakažení nepomůže žádná karanténa, ani totální zákaz vycházení. Nastoupí řada dnů, kdy zdravotníci přes veškerou snahu nebudou schopni zachránit všechny. Nemají na to prostředky, které jste včas nezajistil ačkoliv jste na to měl čtvrt roku. Začnou nám umírat rodiče, sousedé, známí. Ačkoliv je zabije k-virus, nebudou to jeho oběti. Budou to oběti vaší bezohlednosti, sebestřednosti a neschopnosti, pane Babiši. Dosavadní nulová smrtnost je pouze otázka štěstí, nadlidské snahy a odborných znalostí našich zdravotníků. Nechci nikoho strašit, nechci ani smrt přivolávat. Jsem CFO, a tvrdím, že ze statistického hlediska do týdne nevyhnutelně začneme dohánět Itálii. Bohužel, radost z toho nemám, a doufám, že našim zdravotníkům pomůže Anežka Česká. Od vaší vlády, pane Babiši, totiž pomoc čekat nelze.

Po několika týdnech nastane fáze třetí. Otupíme v bolesti ze ztrát, pochopíme, že zdravotníci dělali co mohli, smíříme se i s kolapsem a  rozvrácením zdravotního systému, který můžeme sledovat v přímém přenosu v severní Itálii. Mezitím ale dojdou finanční rezervy živnostníkům, malým i středním podnikům a ekonomická krize se přiblíží i všem velkým firmám. Začne se propouštět, lidé nebudou mít za co nakupovat, a vaše řeči o tom, že nám nedojdou potraviny nikoho u prázdných stolů nenasytí. Všeobecná neschopnost platit nájmy a hypotéky celospolečenský rozvrat završí. Pochopitelně máte vy osobně možnost prchnout do bezpečí a popravdě, při vaší opakovaně projevované absenci morálky s tím napevno počítám.

Ať ale nastoupí k státnímu kormidlu kdokoliv, máme ještě možnost zmírnit druhou fázi, máme možnost snížit počet obětí. Přestaňme si lhát do vlastní kapsy a začněme plošně testovat, abychom věděli na čem jsme a mohli od celoplošné karantény přistoupit k cílené eliminaci šiřitelů čínského viru. Nemá cenu zdržovat se trasováním, protože naše populace je podle mého propočtu už zasažena zhruba z třetiny. A ještě důležitější než testování a karanténa nakažených je hermetická ochrana nejohroženějších skupin. Díky vašemu váhání, pane Babiši, jsme nechtěně nastoupili nizozemskou cestu. Vrátit se nemůžeme, ale můžeme alespoň eliminovat ztráty na lidských životech!

A podle mého názoru můžeme stále ještě výrazně omezit dopad třetí fáze. Zrušte nepromyšlené kroky, a začněte pumpovat peníze do OSVČ, do malých a středních podniků. Musíme udržet srdce naší ekonomiky v chodu. Nejjednodušší krok je plná garance podnikových úvěrů státem od dnešního data, banky i firmy si s tím hravě poradí a výroba i zaměstnanost bude udržena. Nenuťte lidem své nedomyšlené kroky s úvěry krytými blankosměnkami. V případě, že firma zkrachuje, chcete podnikatele s celou rodinou připravit i o střechu nad hlavou? Uvědomujete si, co by to znamenalo? Zvažte návrhy opoziční TOP 09, přijměte pomoc celé opozice a přestaňte ji ignorovat, jako to předvedl váš ministr Havlíček.

Nejste-li toho schopen a ochoten, pak přestaňte nadále poškozovat tuto zemi, odstupte a přesuňte svou činnost kamkoliv mimo Českou republiku. Bude to zdravější pro všechny její obyvatele, a ve výsledku i pro vás a vaši rodinu. Prostředky na pohodlný život máte v jakékoliv destinaci na světě. Nechci vám to nijak vyčítat, ale při součtu všech dotací, garancí a státních pobídek, které jste obdržel po dobu svého působení v politice, jste svůj majetek více než zdvojnásobil. Poděleno počtem našich obyvatel, vychází příjmy ze státního rozpočtu a dotací z EU pro váš koncern průměrně denně na 37,94 Kč na jednoho obyvatele naší země. To je ročně 13.848 korun na hlavu. Pro samoživitelku s jedním dítětem to činí 27.696 korun, to je jeden plat ročně k dobru. Zvažte včas, co jste si z daní nás všech už přihrál do své kapsy. Zauvažujte nad tím, jaká krize naši zemi čeká. Nebudeme mít už možnost dotovat jednoho miliardáře z prostředků vybraných od řadových občanů. A hlavně, uvědomte si co nejdříve, že každá smrt vyvolaná čínským virem bude po právu přičtena vám a vašemu ministru zdravotnictví.

Rozhodněte se, pane Babiši, co bude nejlepší pro obyvatele České republiky i pro vás. Obávám se, že naše společná cesta se krátí.

Reklama