Reklama
 
Blog | Igor Adamovič

Je suis Soňa Peková

Od epidemie jsme se celosvětově hnuli k pandemii. To tady u nás, v naší malé zemičce, jsme od „krize něbude“ pokročili rovnou do krize a od „Itálie to nězvládla“ se pomalu ale jistě suneme do centra nezvládnutí. Slovo dělá chlapa, jak jsem v mládí slýchal. Na slovo agenta STB, který je shodou okolností zrovna naším premiérem, je halt spoleh. Dneska například prohlásil, že Praha nebude uzavřena karanténou, takže vbrzku čekám kolony od Prahy až k nám do pohraničních hor. Pražáci totiž karanténu pojedou trávit ke svým venkovským babičkám a dědečkům. Brambory a domácí vajíčka budou nějaký čas vyvažovány zlatem. Na to vemte jed, náš premiér také prohlásil, že potravin je dost.

Ale dost toho humoru, podívejme se jak nám koronovirus víří korunou a naší vládou odborníků z #profikorupčníhnutíANO. Nejdřív si shrneme, co už o té malé potvůrce Covid-19 víme. Doba šíření je 5-14 dnů, přenáší se kapénkovou infekcí (nejen kašlem, ale i obyčejným dechem), jeho reprodukční faktor je 2,2. To znamená, že každý člověk, nakažený tímto virem, nakazí dál průměrně 2,2 dalších lidí. Zdá se to malé číslo, ale znamená to, že z jednoho nemocného máme během týdne 2,2 nakažené, o dva týdny později desítky, o čtrnáct dnů později stovky, o šest neděl později tisíce. Vidíte, jak to skáče? Během měsíců se nakazíme v podstatě všichni. Chodíme na nákupy, do práce, jezdíme hromadnou dopravou. To stačí, abychom byli bez šance se koronaviru vyhnout.

To ale ještě nic neznamená. Zhruba 80% nemocných má lehký průběh, většinou jde o mladší ročníky. Co ale ten zbytek, co těch 20% už oslabených jinou nemocí nebo věkem? Tady začíná problém. Od začátku roku jsme to sledovali v Číně, poslední dva týdny v Itálii. Nic si nenalhávejme, při vyšším počtu těžce nemocných doktoři vybírají, kdo má větší šanci, a tomu poskytnou plicní ventilátor. Ten, kdo jej nedostane, ten je mnohdy odsouzen k smrti. Nestraším, ale je to bohužel tak.

Co udělala naše vláda, aby se včas připravila na pandemii? Mimo jiné nezabezpečila dostatek roušek, respirátorů, ventilátorů (těch máme jen 250, dalších 150 se kupuje). Podívejte se na výše uvedená čísla o vývoji počtu nakažených. Těch 400 ventilátorů nám do měsíce nebude stačit pro všechny! Když budeme mít štěstí, bude ventilátor potřebovat jen každý pátý, ale nakažených budou už řádově tisíce. A na co je nám naše vláda?

Naše vláda je jen na dvě věci, a nebojte, nebudu sprostý. Za prvé si vláda jede na obrazovkách varieté, o kterém předpokládá, že jí pomůže zlepšit její mediální obraz. Připomeňme si třeba první Vojtěchovu lež o nakažení paní Pekové a stbácké „nebuďte hodnej, žekněte méno“, nebo druhou Vojtěchovu lež o brněnské seniorce ve vážném stavu. A za druhé vláda brání boji s koronavirem. ANO, nebál bych se to říct, přímo napomáhá jeho šíření. Poprvé už 28. ledna zabránila babiší koalice ve sněmovně projednat připravenost naší země na chystající se epidemii a zároveň dlouhodobě brání testování lidí. Denně se provádí oficiálně jen asi 200 testů na přítomnost Covid-19, akreditované laboratoře mají denní maximální kapacitu na provedení 600 testů.

Paní Soňa Peková v laboratoři TILIA už dvakrát prokázala, že testovat zvládne. To se ale nehodí do mediálního obrazu Babiše, bránícího své ovečky. Dokonce se Peková, ta drzá osoba odvážila oslovit hlavní pražskou hygieničku Jágrovou a nabídnout jí pomoc. A co je nejhorší hřích, místo aby se dobrovolně odešla utopit, oběsit, nebo nejlépe se nakazit virem, ona si dovolila zpochybnit slova panstva a prokázat nejen své zdraví, odbornou způsobilost, ale dokonce testovat jen za 1.264 Kč, což je cena přibližně čtyřikrát nižší, než za jakou to umí naši vládní pověřenci! No nezabili by jste ji za to?

To sice zatím ANO ještě nemůže, ale chuť by byla. Aspoň ji ale mohou zničit finančně a odborně. Pod chaotickým vedením Babiše Výmluvného se denně dozvídáme jeho vyhlášeným rétorickým uměním, kolik máme nakažených. K dnešku to je 113 pozitivně testovaných občanů. Nemluví už o tom, že prakticky netestujeme. A člověku, který to umí, tomu to nechá zakázat.

Hrozné je na tom to, že naše vláda ztratila strašnou spoustu času, který nevyužila. Dokud nebudeme vědět, jak na tom jsme, nedokážeme se připravit na další fáze boje s koronavirem. Co tím myslím? Podívejte se na Čínu a na Itálii. Bojují s Covid-19 naplno. Naše vláda chaotiků nás vede do apokalypsy a absolutně ignoruje nejohroženější věkovou skupinu, občany nad 60 let. Prosím tedy své čtenáře, napravte vládní chyby ve svém okolí a svým blízkým důrazně doporučte nevycházet z jejich domovů a zabezpečte je potravinami a užívanými léky.

Abych ale nebyl jen negativní, musím za něco vládu i pochválit. Sice pozdě, ale přece byla odvolána Eva Gottvaldová a řízením úřadu hlavního hygienika byla pověřena ředitelka středočeské hygienické stanice Jarmila Rážová. Dnes byl konečně vyhlášen nouzový stav, tak aspoň něco málo ze svých povinností odvedli.

Bohužel se jim ale také povedlo protlačit své poslušné koníky do rady ČT. Využili koronaviru a Loskuták Berkovec se projevil jako zdatný kádrovák. Obecný pokřik, který se zvedl na jeho mail dělící kandidáty na poslušné, neutrální a nedoporučené, kterým poslance ovlivnil ve svobodné volbě byl ale příliš velký. A tak jeho řídící důstojník, tedy premiér, zařídil výměnu onucí. Do čela Volebního výboru prý nastupuje Medúza Juchelka. Plynou mi myslí slova těch, kteří tu prolhanou veřejnoprávní žumpu ČT podle jejich vlastních slov nesledují ČT nám říká, co si máme myslet. Jak je vidět, ANO je o krok dál, protože nic neříká, ale rovnou přikazuje.

A kdyby se ministr zdravotnictví z mafrotisku zítra dozvěděl, že už ministrovat vlastně nechce, nabízím mu náměty do začátku kariéry na několik prvních písní: Po rezervách na mně zírá z rozpočtu jen černá díra; Až audit EK zavolá; Kdepak to Čapí hnízdo mám; Brno je korupce loď, za Efky z Brna choď; Jermanové vlásky ostříhej; Na jaře mi Hohlmeier kávu osladí…

a ANO, hned mu bude líp.

Reklama