Reklama
 
Blog | Igor Adamovič

Jen krajské volby

Nastal nám podzim, blíží se krajské volby, šíří se čínský koronavirus a ještě k tomu lije. To jednoho přímo nutí k nějakému splínu, zamyšlení nad životem, nebo aspoň zhodnocení úspěchů a neúspěchů. Nejen osobních, pochopitelně. Ono k tomu splínu totiž přispívají měrou nemalou předvolební debaty. Řada většinou bezduchých panáků bez charismatu, přednášejících svým vedením předepsané prázdné floskule s tupým výrazem, neschopných bezprostřední reakce na předřečníka či moderátora je občas přerušena dámou. Jsa gentlemanem, nebudu se k posledně jmenovaným vyjadřovat. Jen tápu, proč jsou vlastně nominovány. Snad kvůli zpestření barevného spektra jinak monotónních pánských obleků? Čest nepočetným výjimkám obého pohlaví.

Při této příležitosti se chci od srdce omluvit všem středočechům za jejich hejtmanku. Cítím totiž osobní odpovědnost ze tento nepříliš povedený karlovarský export, i když s ní nemám nic společného. Prosím, neposuzujte všechny z mého kraje podle paní Pokorné Jermanové, to si skutečně nezasloužíme.

A když už jsem nakousl ten náš okraj republiky, ani tato debata se nijak nevymykala z republikového průměru. Zevrubně jsem proto prostudoval všechny programy a materiály, abych se něco dozvěděl o jednotlivých kandidátech. No, programy… spíše předvolební sliby. Co tedy zajistí po svém zvolení jednotlivé strany a hnutí? Zaměstnanost, hospodářský rozvoj, školství, bydlení, kulturu, sport, zdravotnictví, dopravu, bezpečnost. Vytknout bych chtěl u komunistů jídlo – potravinová soběstačnost na úrovni kraje vypovídá skutečně o jejich myšlenkové vyprázdněnosti. Zvláště u kraje, který je jedním z nejmenších. Tím bych tuto nedemokratickou stranu opustil, protože je pro mne absolutně nevolitelná. A když už jsem u těch nevolitelných stran – Tomio opět nezklamal. KARLOVARSKÝ KRAJ NA 1. MÍSTĚ zní snad pěkně, ale SPD má všechny kraje na 1. místě. Nevím, jak ve východní Asii, ale u nás je první místo jen jedno. Někdo by mu to měl výhledově vysvětlit.

Vraťme se ale k předvolebním tématům. Jistě jsou to všechno naprosto legitimní a důležité body a má je ve svém programu i „moje“ topka, lépe řečeno koalice, tvořená STAN spolu s KOA (Karlovarská občanská alternativa), VPM (Volba pro město Cheb) a TOP09. Mám k tomu tři důležitá ALE.

Jako první bod chci zmínit, že větší část zmíněných témat je otázkou státní, nikoliv krajskou. Proto nemají co dělat u krajských voleb. Chápu ale, že pro volební managery je lépe více než méně, a nikdo nechtěl ignorovat například dopravu, což by mu bylo oprávněno připomínáno konkurencí. Dále mi vadí, že se v programech naopak téměř nemluvilo o čistě krajských tématech, jako je lázeňství a pohostinství likvidované letos naší vládou pod záminkou boje s kovidem, nebo o chystaném útlumu těžby hnědého uhlí. A nakonec to nejhorší. ANO je krajským politickým hegemonem poslední čtyři roky, ČSSD vládla v našem kraji dvě volební období, stejně tak ODS, ta spolu s ANO dokonce tři. Co pro vyřešení všech bolavých míst našeho regionu tyto strany udělaly za dobu, kdy byly určující politickou silou? Dohledal jsem si z pilnosti staré volební programy. Nebudu zbytečně napínat, zmíněná témata se opakují v různém pořadí celé roky. Asi je zbytečné o tom dále mluvit, ale pro příště by to snad chtělo nějakou invenci, dámy a pánové.

Hlavně ale chci před nadcházejícími volbami poděkovat všem demokratickým silám, všem svobodomyslným občanům angažujícím se ve snaze vystřídat u moci pohrobky komunismu, všechny ty po třiceti letech vypučelé papaláše ignorující zákony a chovající se podle hesla „Kdo nekrade, okrádá vlastní rodinu“. Zároveň chci poprosit všechny voliče, aby v zájmu naší budoucnosti nevolili články naší současné vládní koalice oficiální i nepřiznané, tedy ANO, ČSSD, KSČM a SPD. A prosím všechny o účast ve volbách. Jde o všechno, důležitý bude každý hlas.

Nebudu nikomu radit, koho má volit. Nechci po vás ani to, abyste volili TOP09, nebo dokonce mne osobně. Varujte se ale falešných apoštolů, slibujících snadnou nápravu starých hříchů a ochranu voličů. Oni na svá bedra nechtějí vzít břemeno vašich občanských povinnosti, ale naopak vám ulehčit o vaše daně, odevzdané eráru. Proto se snaží dostat k moci.

A nenechte si nalhat, že nemají své vlastní důvody pro to dělat politiku. Musím se přiznat, že i já mám osobní důvod. Moje motivace vstoupit do politiky je stejná jako psát, účastnit se demonstrací Milionu chvilek pro demokracii, dokonce na nich i mluvit. Jsem na 46. místě naší kandidátky do krajských voleb. Jelikož má náš kraj 45 zastupitelů, je naprosto jasné, že mohu klidně spát, protože zvolen nebudu. Dovolím si upřímnost, já ani zvolen být nechci. Mojí motivací totiž není někoho ovládat, někomu slibovat, vysávat státní či krajský rozpočet. Mojí motivací je překážet těm, kteří tak činí. Začal jsem s tím po narození prvních vnoučat, rád bych zabránil tomu, aby jim byly už dnes házeny klacky pod nohy politickými podnikavci a nenechavci.

A to je snad motivace, kterou by měl mít každý volič. Proto vás všechny snažně žádám o vaši účast u krajských voleb. Je to první krok, jak naši zemi začít stavět na nohy. Druhý krok přijde za rok.

Netěšte se, já se připomenu.

Reklama