Reklama
 
Blog | Igor Adamovič

Kardinální chyby koronavirového premiéra

Byl jsem v posledních koronadnech opakovaně napadán, že umím Babiše jen kritizovat, ale sám nic nepředvedu. A prý ho vlastně ani nemám právo kritizovat, protože on řádně vyhrál volby. Jak na to jen kulantně odpovědět? Nejprve, já Babišovi budu těžko předvádět, jak se má chovat premiér, protože premiérem nejsem. Kritizovat jej ale mohu plným právem. Ptáte se proč? I když jsem jej nevolil, on byl zvolen v zemi, jejímž jsem občanem. Ať se to komukoliv líbí, nebo ne, on byl občany, tedy i mnou, pověřen nejen v mém zastoupení řídit ČR.

Drazí voliči #profikorupčníhnutíANO, představte si, že máte pracovní poměr sjednán na dobu určitou. Zaměstnavatel vás má ale plné právo propustit i dříve při vašem porušení sjednaných pracovních podmínek anebo při jejich soustavném neplnění. Já Babiše zatím nepropouštím, ale plným právem mu mohu vystavit coby svému zaměstnanci důtku za jeho opakované a závažné porušování pracovních povinností.

A teď zpět k tomu, co se mu od začátku roku naprosto nepovedlo. Vynechám jeho obvyklé pilné sosání dotací, střet zájmů atp. a budu se věnovat jen pandemii Covid-19. Koncem prosince se objevily první případy v čínském Wu-chanu. Jak na to zareagovala vláda pod Babišovým vedením?

Měla plné ruce práce s krytím jeho problémů. Na nějakou přípravu na chystající se problém katastrofických rozměrů nezbyl čas. Do toho návštěva europoslanců, Babišovo sprosťárny. Koncem ledna byli první nakažení po celém světě, v Číně epidemie vrcholila. A u nás? Zmíním několik nejzajímavějších vyjádření na téma zdravotních pomůcek, začneme 28.1. Vojtěch: Máme milion roušek na skladě; 2.3. Babiš: Koupíme 200 tisíc respirátorů; 4.3. Babiš: Budeme distribuovat; 6.3. Babiš: Řešíme nákup; 9.3. Vojtěch: Máme v plánu koupit; 12.3. Vojtěch: Roušky pro všechny budou v řádu týdnů; 13.3. Babiš: Koupíme roušky; 14.3. Babiš: Všechny nemocnice mají dostatek respirátorů; 14.3. Vojtěch: Chybí nám až milion respirátorů.

Co z toho vyplývá? Babišova squadra naprosto zanedbala své povinnosti. Nemáme roušky, respirátory, obleky nejen pro nemocné, ale ani pro lékaře, zdravotní personál, pro policii a hasiče, ani pro nejrizikovější a nejohroženější skupinu, tedy pro vyšší věkové skupiny. Nemáme žádný koncept, chaoticky řešíme problémy když je hodně zle. Tady mi nedá nepřipomenout kauzu zavření obchodů. Babiš ještě ve čtvrtek 12.3. popřel zavření obchodů, pověsti na fcb prohlásil za šíření poplašné zprávy. No, a v noci v pátek 13.3. bylo rozhodnuto, že od 14.3. od 6:00 budou obchody uzavřeny. Ale ani v největší krizi náš premiér nezapomíná na plnění své kapsy. Taková laboratoř Tilia Soni Pekové testovat za 1.264 korun nesmí, ale Babišova laboratoř Vidia-Diagnostika za 3.000 korun může.

Abych vám koblížci udělal radost, zahrajeme si spolu hru na premiéra. Prozradím vám, co bych dělal, být premiérem. S ohledem na ztrátu času už nemá cenu provádět testování a trasování nákazy. Protože jsme testování naprosto zanedbali ze začátku, kdy se dalo několik prvních nakažených vystopovat, teď už je to jen ztráta času a plýtvání silami a kapacitami zdravotníků. Mezi námi se pohybují stovky, tisíce, možná desettisíce spoluobčanů, kteří už koronavirus roznášejí. Bránit se uzavíráním hranic nepomůže. Metrem nám denně projde cca 1,5 milionu cestujících. Ti se pohybují napříč naší zemí. Pendleři mohou za prací dojíždět do Vídně.  Při tomto pohybu osob je testování už naprosto zbytečné stejně jako valná většina vládou přijatých opatření.

Já osobně bych se zaměřil na tři oblasti. Okamžitě bych se přestal motat do cesty odborníkům a podrážet jim nohy tvořením chaosu a bráněním v jejich práci. Dále bych vynechal lhaní a nedůstojné výmluvy, a místo toho se zaměřil na získání dostatku zdravotnického materiálu pro zdravotníky, policii, hasiče, pro občany oslabené závažnou chorobou a hlavně pro občany vyšších věkových kategorií. To jsou ty skupiny osob, které potřebujeme uchránit.

A nakonec bych přestal chaoticky v panickém strachu zavírat a zakazovat co mne zrovna napadne. S ohledem na to, že u cca 80% nakažených se vlastně jedná o mírný průběh, přestane být koronavirus nebezpečný při určité míře imunní populace. Opakuji, že bych se zaměřil na ochranu vyšších věkových skupin, zdravotníků, policie a hasičů.

To, k čemu dojde pod naší vládou, je totální zhroucení lékařů, nemocničního personálu a řada úmrtí zejména mezi lidmi staršími 60 let. Bohužel, přidají se k nim i ztráty v řadách některých přetížených lékařů a zdravotních sester. Všechna tato úmrtí budou přímo zaviněna selháním Babiše jako našeho premiéra. Už se nikdy nezbaví svého spojení s katastrofou kterou nechal způsobit koronavirem.

Příjemné dny přeji všem jeho voličům. Vaše hlasy umožnily nadcházející apokalypsu. Sledujte ji kolem sebe, a klidně mi zase někdy napište.

Reklama