Reklama
 
Blog | Igor Adamovič

Likvidace společnosti Babišem

Chtěl bych se podívat na šíření čínského viru a jeho důsledky na naši společnost ještě jednou, ale z trochu jiného úhlu.

Všichni vládní činitelé i hradní osádka jásají, jak nás Čína zachraňuje. Dodává nám předražený, málo chránící zdravotnický materiál, první dodávku 100 tun za cirka 1,5 miliardy korun. Nemluví se ze záhadných důvodů o tom, že jsme to k nám dopravili jen díky NATO, ani o 33 miliardách korun, které nám poskytla EU na odstranění důsledků koronavirové pandemie.

Už počátkem března BIS informovala Babiše a ministry jeho vlády o skupování roušek a respirátorů čínskou ambasádou u nás. Začalo to už začátkem roku, skoupené zdravotnické potřeby byly vyvezeny do Číny. Kupujeme svůj vlastní materiál za několikanásobnou cenu? S největší pravděpodobností ANO. Koneckonců, když se stát řídí jako firma, která neumí přežít bez dotací a státních pobídek, má to i svou logiku. Možná nám ale Čína prodává dokonce to, co sama obdržela zdarma coby humanitární pomoc. Koncem února Katar Číně daroval 300 tun materiálu, které byly dne 21. února přepraveny zdarma pěti letadly letecké společnosti Qatar Airways. Celkem se jednalo o 100 tisíc roušek, 2,5 milionu respirátorů a 500 tisíc litrů desinfekce. Jásá se dál. Jaké jen můžou být důvody takové nepatřičné vstřícnosti k Číně? Náš obyvatel hradu takto zřejmě splácí závazky vzniklé hrazením jeho prezidentské kampaně. A druhá varianta je podpora byznysu páně Kellnera v Číně. Nejpravděpodobněji se jedná o kombinaci obou těchto faktorů. No co, však máme daňového poplatníka, který to unese. Pan premiér ještě může potřebovat prezidentskou milost, přece si teď v Lánech nemůže rozlévat mléko, to dá rozum.

A teď trochu z jiného soudku – na hranici chudoby či pod ní u nás žije více než milion našich obyvatel. A to za sebou máme řadu let nebývalé konjunktury. Před sebou ale máme bezprecedentní celosvětovou hospodářskou krizi, kterou akcelerují vlády řady zemí v obavách z čínského viru. U nás už jsou bez příjmu řady hospodských, hoteliérů, kadeřnic, umělců, živnostníků. Někteří zaměstnanci v těchto oborech mají k dispozici sníženou mzdu, jiní jsou propouštěni. Cestovní ruch, automobilový průmysl a jeho subdodavatelé už jsou v krizi. Co z toho vyplývá? Snížení poptávky. A to logicky přinese další propouštění zaměstnanců a přerušování nebo dokonce ukončování řady živností.

Chudobou tedy brzy budou ohroženi další naši spoluobčané. Na její hranici se dostane i část střední třídy. Roztočí se další dluhová spirála? Raději o tom ani nechci spekulovat, ale naše vláda odmítla návrhy opozice a tím de facto rozhodla o likvidaci živnostníků. Takže se z řady daňových plátců stanou příjemci dávek. Dopad jejich likvidace na státní rozpočet bude tedy dvojnásobný, nepůjde jen o jednoduché snížení příjmů, ale i o zvýšení výdajů.

Předsedkyně TOP 09, Markéta Pekarová Adamová, na twitru napsala, že vláda vybrakovala špajzku. Pěkně, ale nedostatečně řečeno. Vláda už prodala police, okna i dveře od špajzky a vítr v ní na podlaze honí podzimní listí. To je prosím naše státní kasa pod vrchním vedením paní Schillerové a jejího majitele, pana Babiše.

V rámci koronavirového chaosu jsem si dlouho myslel, že se jedná o tradiční amatérské a chaotické těkání typické pro našeho premiéra. Vláda nepředala řízení nouzového stavu Ústřednímu krizovému štábu. Místo toho se snažila na koleně tvořit vlastní postupy a nestandardní řešení, nedržela se osvědčených postupů, nedržela se ani platných zákonů či ústavy. Nyní vláda porušuje své vlastní postupy přesunem rozhodování o omezování práv a svobod na ministerstvo zdravotnictví. Vláda nezabezpečila dostatek zdravotnického materiálu ani pro zdravotníky, čímž v první řadě přímo ohrožuje jejich zdraví a v druhé řadě si zadělává na kolaps zdravotnictví v případě očekávatelného nakažení lékařů a sester. Naštěstí jsou Češi svou náturou přímo chroničtí improvizátoři, takže navzdory vládě máme dostatek doma šitých roušek, máme do zahraničí prodávané testy Soni Pekové z laboratoře TILIA, nanovláknové roušky z Respilonu a respirátory z ČVUT. Respilon i ČVUT budou dokonce dodávat na náš trh, naše vláda bude takto potřebný materiál pořizovat laciněji od vlastních výrobců.

Ale poslední opatření naší vlády, to je vrchol. Myslím odmítnutí pomoci živnostníkům, malým a středním firmám a uzavření obchodů prodloužené ne podle krizové legislativy, ale podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Náhrada škod státem takto není možná. Když si vzpomeneme na ostatní klacky na živnostníka jako je EET, klekánice z berňáku, zajišťovací příkazy atp., tak se jedná o pověstnou poslední kapku. Co se nepovedlo bolševikům v generaci rodičů pana Babiše, to dotáhne do konce on sám. Kdo přijde další na řadu? Doktoři, právníci, učitelé, kněží? Na koho padne zrak Šumanova agenta? Armádu na rozdíl od Orbána ještě nikam neposlal, pravda. Ale co není, může brzo být.

Bojím se, že to nebude dlouho trvat, a místo modlitby Otče náš se budeme povinně modlit: Babiši náš jenž sídlíš na Čapáku, uctěme jméno tvé, přijď koncern tvůj, řiď nás jak v průmyslu tak i v médiích, koblihu naši každodenní dej nám dnes, a tiskovkou pravidelnou veď naše myšlenky.

Nebo to snad ještě dokážeme zastavit? Podle zákazu srocování více než dvou lidí na veřejných prostranstvích šance ještě je. Nejsem si totiž jistý, jestli se Andrej Babiš bojí víc čínského viru nebo nás, občanů. Brzy to poznáme.

Reklama