Reklama
 
Blog | Igor Adamovič

Líp už bylo

Andrej Babiš sliboval, že povede stát jako rodinnou firmu a nám bude pod ním líp. Zvolen byl, tak už asi líp je? Evropská unie kvůli nám musí zastropovat dotace, protože jejich zneužívání v takovém měřítku a obludném střetu zájmů premiéra členské země si v Evropě nikdo dříve neuměl představit. Osoba, zvolená na post prezidenta, zřejmě pro obchodní zájmy některých svých příznivců se snaží naši zemi dostat do područí Číny a Ruska. Chaos a neschopnost vlády rozvrátila finanční stabilitu České republiky na generace dopředu. Na čínský koronavirus nám denně umírá cca 100 obyvatel, blížíme se počtu dvou tisíc mrtvých. ANO, měl jste pravdu, jsme best in covid, pane premiére.

A do toho prvosenka plukovník v noci vyklíčí v prvotřídní skandál. Nepochybuji, že Roman Prymula a jeho společníci se nesešli aby zapěli píseň z pohádky Smutná princezna, ale rovnou kuli pikle. Jednání o jakémkoliv oficiálním tématu by se totiž bezesporu vedla v úředních prostorách a hodinách. Schůzka o půlnoci v restauraci s interiérem podle pokleslého byzantinského vkusu se netýkala běžné agendy, o tom nikdo nepochybuje. Ať už se probírala úhradová vyhláška, změny ve vedení VZP či cokoliv jiného, jednalo se o zákulisní intriky. Proti komu byly zamířeny? Je dnes už jedno, jestli měl být odstřelen Prymula coby potenciální premiér úřednické vlády. Nebo Prymula s Faltýnkem, kteří oba přerůstali přes hlavu Babišovi. Nebo, nebo, nebo…

Někteří lidé se dokonce Romana Prymuly zastávají a litují jej. Jedním z nich byl Páter Romuald na fcb, napsal: Nikdo se nikdy neprovinil proti epidemiologickým opatřením? Nedalo mi to a zareagoval jsem: Zajisté, každý. Co by si ale pomysleli věřící o biskupovi, který po dojemném kázání o smilstvu veřejně zajde do bordelu?

Dodatečně mi došlo, že je to jen částečný příměr. Po marketingovém žebrání o dodržování protikovidových opatření je Prymula sám porušil, což by odpovídalo návštěvě celebranta bezprostředně po mši ve vykřičeném domě. Ovšem, my máme po sedmi letech s Babišem ve vládě v této zemi takový nehorázný bordel, že Prymulova akce by odpovídala spíše návštěvě jednoho nevěstince ze sítě nevěstinců vlastněných arcibiskupem. Ten by za každou návštěvu nevěstince kněžím vydával pravomocné odpustky. Náklady nevěstinců by se kryly z církevního rozpočtu, a „pracovnice“ by byly mladé kajícnice, odpracovávající si hříchy.

Nebudu se zastávat pana Prymuly. Jeho obchodní i zdravotnické aktivity nejsou čisté. Občas mu přistane na kontě milion, on ani neví za co. A jeho úspěšně podnikající dcera studentka, to je také pěkná pohádka. Je vlastně zajímavé, že nás před virem čínského původu měl chránit zrovna Prymula, podnikatel v „tradiční čínské medicíně“. Obával jsem se, že by nařídil akupunkturu, nebo vykuřování palců u nohou místo plicní ventilace. Zdá se, že to už nestihne.

Ve svém posledním blogu jsem vyjádřil přesvědčení, že je načase vystřídat Babišovu vládu. Tato vláda odporníků (pozn.: Nejedná se o překlep) evidentně nezvládá úspěšně řídit stát ani v klidu, natož za koronakrize. Byl jsem opakovaně upozorněn mnoha lidmi, kterých si vážím, že úřednická vláda by otevřela stavidla pro demontáž ústavy lánským povalečem. Ano, jsou to oprávněné obavy, a i já je sdílím.

Ale na druhou stranu, ačkoliv to o sobě tvrdil, nebyl Babiš nikdy dobrým ani silným premiérem. Nedokázal přinutit Zemana ke změnám ve vládě ani v době, kdy o čínském viru věděli pouze netopýři a luskouni. Nemohl proti němu jít, protože jen Zemanův autogram na jisté listině jej může zachránit před vysoce pravděpodobným výsledkem trestních stíhání.

Proto ochotně navyšuje rozpočet prezidentské kanceláře, která tráví dlouhé měsíce v pyžamu. Možná to bude využito na hibernační komoru, nebo na další ujgurské orgány, kdo ví jak dlouho vydrží prostata po panicovi? Bez odporu vyhazuje Babiš nesmyslné částky na prezidentský kanál, tento výkřik techniky ze 17. století. Do Lán ještě nedošlo, že vodní doprava byla už koncem století 19. překonána dopravou železniční. Nemáme funkční vysokorychlostní železnice, nemáme dálniční síť, ale my se vrátíme do dob Ludvíka XIV. a budeme budovat kanál Dunaj-Odra-Labe. Ovšem bez Dunaje, protože Rakousko je logicky proti tomuto nesmyslu.

Nevidím jediný důvod, proč by měl Babiš ohrožovat svou vlastní beztrestnost a zdroj příjmů pro své firmy. Nezmůže se na skutečný odpor vůči Zemanově urputné snaze zradit bezpečnost České republiky. Ano, jaderná elektrárna Dukovany v ruských rukou je ohrožením naší bezpečnosti. Přes veškeré jalové poštěkávání nakonec Babiš stáhne ocas jako zbabělý voříšek a zaleze do boudy. Tedy do Průhonic.

Babiš totiž nepředstavuje žádnou hráz proti Zemanovi. Je to smutné, ale je to tak. Jeho postavení se navíc bortí každým dnem. Podle nárůstu pozitivně testovaných a vážně nemocných dojde k obdobnému nárůstu úmrtí v nejbližších týdnech. První trestní oznámení na neznámého pachatele, na členy vlády i na premiéra osobně už padají, další budou přibývat. Dovolím se malou prognózu – v době která brzy nastane, v časech kdy všechno bude vřít, bude těžké přesvědčit kohokoliv, aby převzal otěže vlády. Splašeným spřežením zrychlujících krizí covidu a ekonomiky bude i nadále vláčen Babiš. On se už dlouho bojí tyto otěže pustit.

Nejsem zlomyslný, ale zrovna jeho budu pozorně sledovat při tom vláčení. Zaslouží si ho vrchovatě.

Reklama