Reklama
 
Blog | Igor Adamovič

Máme se bát vlastní vlády?

Nejsem si poslední dobou jistý, jestli nejsme v pohádce. Ohlížím se přes rameno po Popelce, protože mi v uších zní její replika: Mlha přede mnou, mlha za mnou!, při které kulisáci za oponou urychleně mění scénu. Přesně tak se díky čínskému viru chová naše vláda. Do 30. března jsme otestovali 43.498 obyvatel, z toho jich bylo 2.976 nakažených. Bohužel, dnes už máme 31 mrtvých. Nouzový stav vyhlášený vládou omezil volný pohyb osob, cestování za hranice, akce kulturní i sportovní, uzavřel podniky živnostníků…

Sakra, to přece znám osobně, já nejsem v pohádce ale zpátky v bolševickém Československu! ANO, tak to vypadalo, a vede nás tam Babišovo ANO. Ale není ještě nejhůř, pořád je cesta jak to ještě zhoršit. Ve světle opatření maďarského gulášgrófa Orbána prohnaných parlamentem, která mu dávají prakticky neomezenou moc (nouzový stav bez časového omezení, vláda vládne svými výnosy, až pět let vězení za šíření poplašných zpráv, až osm let vězení za nerespektování karantény) se mi ale zdá, že už máme slušně nakročeno. Bude-li po maďarském vzoru nařízena karanténa příslušníkům opozice, budou-li voliči opozice po následných protestech odsouzeni za šíření poplašných zpráv, tak vládě zbývá už jen zřídit tábory nucených prací. Občané mohou jít rubat lithium, které Babiš pravidelně vytahuje, když mu teče do bot.

Dokud to ještě jde, připomeňme si, jak šel náš život s čínským virem. Dne 22. ledna EU varuje před jeho globálním šířením, a co na to naše vláda? Jedním slovem – nic. Dne 26. ledna EU varuje před pandemií a vyčleňuje 10 milionů EUR na výzkum vakcíny. Následně naše vláda 28. ledna na schůzi sněmovny neumožní projednat návrh opozice o hrozící pandémii a tvrdí, že jsme připraveni a všeho máme dost. A 7. února vyzývá EU členské státy k pořízení zdravotnického materiálu. Co na to náš pan velkomožný? Vyjede si na lyžovačku do Francie, do centra koronavirové nákazy a na sociálních sítích hájí nesmyslné změny sazeb na pivo, které tou dobou protlačuje parlamentem jeho věrná fotomodelka. Pardon, ministryně financí, asi se mi to popletlo.

Vláda pod vedením našeho čackého premiéra absolutně zanedbala včasné pořízení zdravotnického materiálu, ačkoliv byla opakovaně varována z Bruselu. Ignorance, nebo záměr? Doufám, že je to jen projev impotence naší vlády. Teď se konečně do čela krizového ústředního štábu dostává ministr vnitra, v čemž mu usilovně bránil Babiš se svými zbrojnoši. Chystá se místo plošné chytrá karanténa. Nevím jak kdo, ale já osobně bych měl karanténu klidně blbou, když už nám chybí chytrý ministr zdravotnictví. Nemůžeme mít ale všechno, tak nám bude muset stačit chytrá karanténa. Ale zato se můžeme vesele sledovat na @mapy_cz, kde už víc než 750 tisíc lidí sdílí polohu, nově se mohou přidat i pozitivní na COVID-19. Čekám, kdo se první ozve proti žluté barvě označující pozitivně testované. Bude to někdo z hradu, nejpravděpodobněji Mluvšašek Plivčáček, který odsoudí rasistické tendence pseudoelit, rádoby intelektuálů, pražské kavárny a havlérky. Jakoby nám nestačilo, přátelé, že už jsme v jeho twitrových zvratcích byli opakovaně nazýváni fašizující spodinou.

Teď ale dost pokusů o humor. Čínský virus se dostal mezi zdravotníky, do LDN, do domovů pro seniory a zde si začíná vybírat tučnou žeň. Podmínky mu připravila naše vláda v čele s Andrejem Babišem. Varoval jsem před tím dne 15. března: To, k čemu dojde pod naší vládou, je totální zhroucení lékařů, nemocničního personálu a řada úmrtí zejména mezi lidmi staršími 60 let. Bohužel, přidají se k nim i ztráty některých přetížených lékařů a zdravotních sester. Všechna tato úmrtí budou přímo zaviněna selháním Babiše jako našeho premiéra. Už se nikdy nezbaví svého spojení s katastrofou, kterou nechal způsobit koronavirem.

A znovu jsem apeloval na změnu přístupu naší vlády dne 23. března, marně. Amatérstvím, alibismem a zastíráním faktů zavinil už Andrej Babiš se svými ministry smrt 31 našich spoluobčanů. Řada dalších úmrtí bude následovat. Neshledal jsem ale žádné pokání, přiznání si chyb ani změnu chování či dokonce přístupu k řešení situace. Naopak. Pokračují ve lžích, trapném vymlouvání se a snaze obvinit konkrétní nevinné oběti svých vlastních chyb. Na úmrtí první zdravotní sestry z pražské Thomayerovy nemocnice reaguje naše vláda zbabělou snahou vyvinit se z její smrti Prymulovými slovy personál měl všechny potřebné ochranné pomůcky, sestry se ale nakazily zřejmě při jejich svlékání. Zesnulá na fcb před svou smrtí uvedla: Jeden plášť, brýle a ústenka na 12hodinovou směnu fakt k takovému pacientovi nestačí. To se můžu svlékat, jak chci, a je mi to stejně prd platné.

Kde je pravda? Podle vlády prý všichni zaměstnanci měli ochranné prostředky. Thomayerova nemocnice naopak tvrdí, že personál plicního oddělení nepochybil, protože nedostatkové prostředky vysokého stupně ochrany byly v souladu s pokyny ministerstva zdravotnictví používány pouze u pacientů s cestovatelskou anamnézu. Co z toho vyplývá? Babiš hledá konkrétního viníka, kterého chce předhodit svým voličům. Drze chce využít zdravotníky, oběti své vlastní neschopnosti zajistit včas dostatek ochranných pomůcek. Bez ostychu hodlá davu koblih předhodit lyžaře z Itálie, kterým se neodhodlal překazit jarní prázdniny na sněhu. Lyžaři z Francie, jako je on sám, jsou zřejmě v naprostém pořádku. A teď se snaží dav poštvat na Pražáky. Ti mají zakázáno jezdit na chalupy, aby neroznášeli čínský virus po zdravém venkovu. Ve zprávách jsou záběry z obcí, které kameny „opevňují“ parkoviště, aby na něm nemohl zaparkovat pražák a projít se na čerstvém vzduchu se svou rodinou. Známe dlouhá léta antisemitismus, jsme snad svědky vzniku jeho nové verze, antipragensismu? Opravdu to chceme?

Zároveň ministr zdravotnictví stále brzdí plošné testování. Já podle interpolace veřejně dostupných statistických údajů ze zahraničí tvrdím, že čínský virus je v naší zemi rozšířen už masově a plošně, lehčí formou této nové varianty čínského moru si podle mých propočtů prošlo od konce roku 2019 dodnes už zhruba 60% našich obyvatel. Z tohoto hlediska jsou opatření přijatá naší vládou pověstným kanónem na vrabce. Jde tedy o pouhou neschopnost vlády markeťáků, anebo je za tím něco víc? Proč svými chaotickými projevy stresuje Babiš posluchače, proč mezi obyvateli šíří strach? Možná proto, aby snadno prosadil přijetí tvrdých opatření a aby sami občané volali po ještě tvrdších restrikcích?

Připomenu, že v ČR denně průměrně umírá více než 300 lidí denně. Na celém světě je zatím 35 tisíc obětí koronaviru, ale v důsledku alkoholismu zahynulo letos už 600 tisíc lidí a na následky kouření dokonce 1,2 milionu lidí. Průměrně ročně na celém světě zahyne například na chřipku 375 tisíc, na zlatý stafylokok a podobné bakterie 700 tisíc, následkem dopravní nehody 1,35 milionu, a na tuberkulózu 1,5 milionu lidí. Nešílíme náhodou kvůli tomu čínskému viru až příliš? Neztratili jsme náhodou soudnost? Místo ochrany nejpostižitelnějších (seniorů a dlouhodobě nemocných) likvidujeme plošnou karanténou celé naše národní hospodářství, základy naší demokracie, společnosti a civilizace. Nejsem asociál, a nepřeji si ničí smrt. Ale to, co se okolo nás děje, nijak nepřispívá naší ochraně.

Nedostatečná podpora naší ekonomiky, zejména živnostníků přímo souvisí s celkovým omezováním občanských práv a svobod. Nám žábám to ještě nedošlo, ale voda okolo nás už probublává. Nevěříte? Opravdu si někdo myslí, že mlčenlivý a nenápadný ministr obrany poprvé promluvil na veřejnosti jen proto, že se náhodou probudil? Ne, to byl jeho úkol, a Lubomír Metnar jako příslušník pohotovostního pluku umí rozkazy plnit. Jakou náhodou v době krize, kdy nelze ani svolat demonstraci, navrhne Metnar navýšení pravomocí vlády a premiéra v případech krize a neakceschopnosti parlamentu. Znamenalo by to vládu dekrety bez parlamentní kontroly. Jak je jeho zvykem, Andrej Babiš vše popřel, on o ničem nevěděl. Prý. Zatím ještě nevysvětlil, jakou shodou okolností se na dokumentu ze dne 2. března tohoto roku, pověřujícím předložením návrhu Metnara, ocitnul jeho, tedy Babišův podpis.

Abych to shrnul, bojím se toho, že boj s virem je veden záměrně způsobem, který není vhodný. Zhoršující se podmínky přibližují Babiše k jeho cíli, ke konečnému a úplnému převzetí státu. Tomu se musíme rázně postavit. Čínský virus možná ohrožuje některé z nás, ale kroky naší vlády přímo na životech ohrožují všechny seniory, těžce nemocné, zdravotníky. Dále likvidují naši ekonomiku, celé společenské třídy a ve výsledku naši občanskou svobodu, naši demokracii. Čínský virus nás nesmí přenést do Pekingu na Náměstí nebeského klidu. Pomalu nás tam ale postrkává hradní klika ruku v ruce s profikorupčním hnutím ANO v čele s estébáckým udavačem.

Vyzývám proto opozici, vyzývám ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráty, oslovte Milion chvilek, oslovte občany a zastavte konečně vytvořením společné platformy Babišovo plány. Ideové rozdíly i staré nevraživosti teď musí jít stranou. Jestli se vám to ale nepovede, nezbyde nám občanům než vyjít do ulic, odložit transparenty a místo nich uchopit do rukou pádná domlouvátka na obranu naší svobody!

Reklama