Reklama
 
Blog | Igor Adamovič

O čem sním, když bdím

Čau lidi, sorry ako, ale takhle už to dál skutečně nejde. Jsme uprostřed řady průšvihů a zmatků vyrobených naší vládou zmetků. Jen tak namátkou připomenu pár bodů:

  • Nábor nadbytečných zaměstnanců do státních služeb, nesmyslné zvyšování jejich mezd, neúměrné dávky tedy úplatky voličům na úkor státního rozpočtu.
  • Prožírání rezerv v dobách bezprecedentní konjunktury bez ohledu na blížící se krizi.
  • Rekordní schodek rozpočtu v prvních měsících tohoto roku ještě před oficiálním nástupem korony.
  • Ignorování a urážení europoslanců, kontrolujících naši dotační ostudu.
  • Nejvyšší inflace v EU, poslední místo v žebříčku korupce, pokles svobody tisku, atd., usw., etc.
  • Dotace a podvodná fakturace reklamy na Čapím hnízdě, korunové dluhopisy, ovlivňování dotací.
  • Katastrofální pokles kurzu koruny. Hlavně že jsme se ubránili před tím zlým eurem.
  • Odhad OECD; jízda teprve začíná, upozorňuju, že tihle hoši se vždy drží při zdi, skutečnost jejich odhad se zárukou výrazně překoná.
  • Nepřerušovaná řada exemplárních lumpáren středočeské hejtmanky nebo stoky z Brna.
  • Absurdní zastavení ekonomiky s nejapnou výmluvou na čínský virus.
  • Pouhým mluvením o pomoci vykonávaná likvidace živnostníků a drobných podniků.
  • Fotomodelka Alenka se proinvestuje z krize, tak označuje nalévání peněz do čínských aerolinek.
  • Čeká nás krize poptávky. Jednoduše řečeno, vinou vlády nezaměstnaní a zkrachovalí nebudou mít za co nakupovat, následovat bude řada exekucí, insolvencí a podobných životních radostí.
  • Vydírání poslanců Babišem, myslím jeho dnešní řeči o předčasných volbách.

A co se stalo? Nic. Preference voličů se téměř nemění. Demokratické strany se drží na svém, respektive mírně rostou v mezích statistické chyby. A profikorupční hnutí ANO klesá ve stejných mezích.

Milion chvilek pro demokracii poštívá naše lídry do akce, ale těm se to nelíbí, nechtějí prý být vydíráni. Na jednu stranu je chápu. Na druhou stranu, jejich aktivita v parlamentu valnou většinu voličů neosloví. Ptáte se proč? Přesvědčené a věci znalé netřeba přesvědčovat. Ale ti politiku nesledující, ti tak činí z nezájmu o veřejné věci. Aby je něco zaujalo, musí to být pořádný cirkus, anebo příchod ekonomické krize s totálním rozvratem hospodářství. Pak možná vyjdou do ulic. Jejich sympatie si pochopitelně nezíská viník, ale ani ti, kteří tomu nezabránili. A bídou postižené spoluobčany nebude zajímat, že tomu zabránit ani nešlo díky poměrům sil v parlamentu. Oni nebudou chtít slyšet, že tak ve volbách svou pasivitou rozdali karty. Bojím se, že je na svou stranu naláká politický podnikatel Okamura, politický lhář Klaus mladší, anebo někdo ještě horší, dosud nevyklubaný.

Možná se mýlím, ale jako jediný na výzvu spolku Milion chvilek pro demokracii ze stranických lídrů reagoval Rakušan slibem do listopadu přijít s vizí pro postup v parlamentních volbách 2021. To je pěkné. Ale Babiš už přemýšlí o volbách předčasných. Jeho průzkumy mu říkají, že volby během krize olbřímích rozměrů pro něj nemusí být nejvýhodnější. Jestli má Babiš vyhrát ještě jedny volby, potřebuje je co nejdříve. Listopadová vize nám proto po volbách bude platná jako pověstný zimník zesnulému.

A tak si tak dnes večer pouštím své myšlenky a polosnění na volnoběh nad horkou kávou při otevřených očích…

Úplně vidím tiskovku na začátku prázdnin, na které Fiala zve na jednotnou kandidátku topku, lidovce a stan, tak říkajíc pod svá modrá křídla. Poměr na kandidátce bude relativně spravedlivý, ale zároveň velkorysý, 2:1:1:1. Zároveň nabízí základní jednotný program budoucí koalice o pěti bodech. Bude to zachování zákonného status quo, poražení nesystémových stran, narovnání a zakonzervování vyrovnaného státního rozpočtu, vyšetření a potrestání viníků hospodářského a mravního rozvratu země, nastavení zákona o státní službě. Pochopitelně se budou na zadní stavět Jurečka i Rakušan, ale pod tlakem veřejného mínění a ženské diplomacie Pekarové Adamové nebudou moci vzdorovat příliš dlouho. Ano, jsem zrezavělý konzervativec, více než 33 let ženatý. Proto si ve svém vlastním snu můžu dovolit nekorektní připomínku nevyrovnaných mluvně-argumentačních dovedností obou pohlaví!

Zpátky do snu – po měsíci intenzivních jednání bude představena stínová vláda. Překvapením bude Kalousek coby ministr financí, naopak nikoho nezarazí nominace předsedy senátu Vystrčila na ministerstvo zahraničí, tou dobou pilně balícího kufry na Tchaj-wan. Mistrným kouskem bude Němečkova nominace na ministra zdravotnictví, čímž dojde jednak k definitivnímu rozvratu ČSSD a zároveň bude započata její rekonstrukce coby tolik potřebné systémové levicové strany. V srpnu bude uzavřena dohoda o toleranci stínové vlády s piráty. Sílící demonstrace chvilkařů proti Babišovi budou stále hlasitěji vyjadřovat podporu stínové vládě, kterou novináři začnou nazývat Vládou národní obnovy.

Tiskovým mluvčím této stínové vlády bude přes všeobecný nesouhlas jmenovaný Pavel Novotný. Kupodivu si dobrovolně nasadí náhubek slušné a spisovné mluvy, ale svým vyhlášeným diplomatickým umem i vycizelovanou rétorikou dokáže přesto připoutat pozornost všech médií celého světa, pochopitelně s výjimkou mafrotisku. Na každé jeho vystoupení bude čím dál hysteričtěji reagovat anohnití, samurajové, tříkolorka i hrad. A to bude voda na mlýn Novotňáka, košťata budou lítat vzduchem rychleji než na famfrpálovém mistrovství světa. Ovčáček s Okamurou se díky tomu do zimy sejdou na jednom pokoji v Bohnicích, organizaci úprku svěří místním Napoleonovi a Kolumbovi, čímž se jich definitivně zbavíme.

Preference ve výzkumech se konečně začnou měnit. ANO pod tlakem skandálů a krize klesne pod 20% a piráti i ODS je konečně překročí. Bolševici a populisti budou dohromady pod 3%, ČSSD na 6%, a TOP 09, KDU-ČSL i STAN na hranici 10%.

Dopil jsem kafe, odpočal si a je čas na něco rozumného. Co kdybych třeba napsal něco pozitivního o budoucnosti naší politické scény?

Reklama