Reklama
 
Blog | Igor Adamovič

Pane Andreji Babiši,

píši vám, ačkoliv jsem si jist, že tento dopis číst nebudete, a i kdybyste jej četl, odmítnete jej akceptovat. Nevolil jsem vás, nikdy jsem se nesmířil s tím, že jste volby vyhrál, ale musel jsem tento fakt přijmout.

Bylo mi od začátku vaší politické kariéry jasné, že máte jediný cíl, minimalizovat výpalné politickým stranám. Proto jste založil své profikorupční hnutí ANO. Není to překlep, pane Babiši. Vy skutečně profesionalizujete korupci v ČR a stejně, jako násilně přebíráte firmy, přebíráte dnes i státní správu a svými lidmi infiltrujete jednotlivé úřady a posty. Neměl jste nikdy dost, nestačilo vám přisát se na státní rozpočet, čerpal jste dotace z EU a tím jste nesmírně poškodil pověst naší země.

Vaše kupování si voličů a přihrávání financí zejména sobě, ale i svým krajským kumpánům a podřízeným (viz Brno, Středočeský kraj) zadlužilo naši zemi na generace dopředu. V rámci hledání nepřítele, před kterým jste „chránil“ své voliče jste si vybral živnostníky. Ti ale, na rozdíl od čelných členů vašeho hnutí včetně vás nepodvádí. Podnikl jste proti nim řadu likvidačních kroků, např. EET, a letošní jaro se vám podařilo zneužít čínský virus ke stejnému účelu.

Veškeré škody politické i ekonomické jsou nahraditelné. Je mi jasné, že ačkoliv jste je způsobil vy, platit je budeme svými daněmi my, naše děti a vnoučata. Nenahraditelné jsou ale ztráty na životech. K těm už došlo, a k dalším nezanedbatelným ještě dojde. Vaší vinou, pane Babiši. Bohužel jste se střetl s nepřítelem, který nečte vaše čaulidi, nechutnají mu koblihy a ignoruje vaše urážky a nadávky, kterými tak rád častujete své odpůrce. Není to pan Kalousek, ale malý vir. Ten se, na rozdíl od voličů, nedá koupit. Koná, co je mu vlastní – šíří se exponenciálně společností svých hostitelů, což jsme my, lidé. Při tom šíření covid likviduje zdraví, někdy životy, ekonomiku a vlastně celou společnost.

Rozumný premiér by vyzval ke společnému boji s nepřítelem tohoto významu opozici. Vy se ale dále snažíte budovat své renomé, vytlouct krátkodobý politický zisk a předvést, jak vše a všechny řídíte a zvládáte.

Nejsmutnější je, že svůj horentní deficit jste mohl s pomocí EU využít k restrukturalizaci školství, ekonomiky i státní správy. Vy jste se o to ale ani nepokusil.

Vyzývám vás proto k okamžité demisi. Měnit místo u volantu během havárie je riskantní, ale vaše osoba a vaše vláda pro naši zemi představuje riziko mnohem vyšší. Rituální poprava ministra zdravotnictví na věci nic nezmění, stejně jako příliš nepomůže ani pozdní aktivace krizového štábu, který jste tvrdohlavě odmítal svolat. Mimo boje s čínským virem je třeba připravit odpovědný rozpočet; důchodovou reformu; zmodernizovat, minimalizovat a zjednodušit státní správu; ochranu krajiny a zemědělské půdy; boj se suchem; školskou reformu; připravit se na předsednictví EU.

Všechny tyto body musí zpracovat vláda, která má mandát, důvěru voličů a zejména výkonnost, která vaší vládě není vlastní. Netvrdím, že vy osobně můžete za pandemii. Ale svými chaotickými, nekompetentními kroky jste situaci nebezpečnou změnil na kritickou až nezvládnutelnou.

Neočekávám, že odstoupíte. Jsem si jist, že budete i nadále fakta popírat, kritiky agresivně napadat, urážet a pomlouvat, alibisticky se zbavovat zodpovědnosti. Nevěřím v logiku a úspěšnost boje s covidem pod vaším vedením, protože jediným vašim cílem je vyvedení maxima ze statního rozpočtu, který ovládáte, mimo dosah státní správy. Přesto doufám, že své působení v politice přehodnotíte a rozhodnete se pro demisi. Máte na své rozhodnutí čas do konce tohoto víkendu.

Jestliže ovšem v pondělí svou demisi nezveřejníte, oznamuji vám tímto, že vás už neakceptuji jako svého premiéra. Jelikož jsem občanem, berte to tak, že vám jeden volič ČR dal výpověď. Přestáváte mne tímto okamžikem zastupovat, nadále budu ignorovat vaše ignorantská nařízení a zmatečné pokyny a necítím se jimi zavázán. Budu se chovat logicky a budu si vědom zodpovědnosti za sebe, za své blízké i za všechny spoluobčany ve svém okolí. Pochopitelně chápu, že z porušení vašich příkazů nepravidelně měněných pro mne mohou plynout nepříjemné dopady. To ale nemění nic na mém rozhodnutí.

Bez úcty Igor H. Adamovič

Reklama