Reklama
 
Blog | Igor Adamovič

Podvod, zrada, lichva – jak se to rýmuje

Věnuju se převážně naší vnitrostátní politické situaci. S ohledem na svou profesi občas zabrousím do ekonomických oblastí, ale teď mi nedají spát ani přeshraniční a mezinárodní návaznosti. Vyrostl jsem v blbém, nelidském režimu, a byl bych dost nerad, kdyby se moje vnoučata jednou nedostala na školu, protože jejich předek napsal nějaký článek. Stalo se to v naší rodině už jednou, proto jsem takový předběžně podezřívavý. Všiml jsem si vazeb mezi rodinou Klausů (a jejich vazaly z dob dávné ODS), Milošem Zemanem a Petrem Kellnerem. Jejich aktivity a kontakty s komunistickou Čínou ohrožují budoucnost naší země. Naší malé zemičky, kde se všichni navzájem znají, a kde se nic dlouho neutají. Můžete si myslet, že jsem paranoidní. Možná jsem, ale to neznamená, že nemůžu mít pravdu. Pro komunisty není žádný obchod pouze obchod – vždy požadují tvoje tělo, tvoji mysl, i celou tvoji duši. To si musíme stále připomínat.

Vezmu to od začátku, to bude nejvhodnější. Na veřejnost se dostala informace o smlouvě, která společnost Home Credit Petra Kellnera, zabývající se poskytováním nebankovních půjček, uzavřela s Karlovou univerzitou jako její „hlavní partner“, který má poskytnout UK necelé dva miliony korun za tři roky. Vtipné na tom je, že závazek smluvních stran nepoškozovat si navzájem svými aktivitami jméno zavazoval pouze UK. Ano, jak by mohlo být dobré jméno naší nejstarší univerzity poškozeno víc, než samotným uzavřením této smlouvy? To nijak nevadilo rektorovi Tomáši Zimovi, který smlouvu uzavřel. Zřejmě má o pojmu dobré jméno svou vlastní alternativní pravdu. Ostatně, má na to plné právo, nesmíme jej soudit nijak přísně. Je o něm veřejně známo, že už jako gymnazista vstoupil do KSČ, kde jej soudruzi formovali plných sedm let. To musí na mladém člověku zanechat jisté známky mravní nedostatečnosti.

Vraťme se ale k tomu jedinému závazku UK, kvůli kterému byla tato smlouva ze strany Home Creditu uzavřena. „Dobré jméno“ této společnosti, která je v Číně běžně označována jako lichvářská, mohla poškodit pouze vystoupení sinologů z projektu Sinopsis, a to pouze v Číně. To je pro Petra Kellnera velice zajímavý trh – zde se mu už podařilo napůjčovat více než tři sta miliard korun. Chápu, že jsou pro něj výstupy projektu Sinopsis nepříjemné, jsou totiž naprosto objektivní a mapují nejen lidskoprávní politiku komunistické Číny vůči národnostním, náboženským a kulturním menšinám, ale i snahu ČLR o ovlivňování postojů dalších zemí k Číně a k její politice. To se nehodí vedení komunistické Číny do jejího pečlivě budovaného obrazu. Od smlouvy nakonec odstoupila sama společnost Home Credit, rektor univerzity ji hájil a odmítl ji vypovědět.

Zajímavá je i historie Česko-čínského centra UK, financovaného přímo čínskou ambasádou, a to prostřednictvím soukromé firmy spoluvlastněné Milošem Balabánem. Partnerem byla nijak překvapivě rovněž společnost Home Credit. Pan Balabán, který byl výkonným tajemníkem centra a zároveň vedoucí kontroverzního Střediska bezpečnostní politiky na své funkce alespoň částečně rezignoval, na rozdíl od rektora.

Dodatečně se mi vybavil scénář čínských cest Miloše Zemana, toho času obyvatele hradu českých králů. Nikdy na nich nechyběl Petr Kellner, a minimálně jednou jej z Číny domů dopravil svým soukromým letadlem. Jakým způsobem tato „laskavost“ byla splacena, nechme raději stranou. Nerad bych se v tuto noční hodinu sáhodlouze rozohňoval např. nad českou policií, zasahující proti českým občanům, kteří byli ve své vlastní zemi napadáni čínskými „turisty“, evidentně dobře vycvičenými pro podobné aktivity. Někteří z těchto čínských „turistů“ se poslední dobou angažují v Hongkongu. Z tohoto hlediska dopadli sinologové z projektu Sinopsis vlastně docela dobře – je zatím mlátit nikdo nezačal.

Ale to je jen začátek dlouhé rapsodie. Investigativci Aktuálně.cz odhalili, že společnost Home Credit si najala agenturu C&B Reputation Management, s.r.o. Ano, je běžné nechat si vylepšit najatou agenturou svůj mediální obraz, ale tady šlo o zlepšení obrazu čínského komunistického režimu u nás. Způsoby plnění byly různé. Nejjednodušší byl monitoring a dehonestace odpůrců čínského režimu, a naopak adorace jeho příznivců. Dále byl vytvořen institut Sinoskop, v jehož čele stojí Vít Vojta, zajisté jen shodou okolností překladatel Miloše Zemana při jeho cestách do Číny. Home Credit hradil vše, od vizitek a hlavičkových papírů Sinoskopu přes jeho web až po zpracování a publikaci textů, veřejnou prezentaci osoby Víta Vojty i Sinoskopu v médiích, až po blog Víta Vojty na Aktuálně.cz. Tady bych chtěl ještě vytknout rozhovor v časopise Týden Jaromíra Soukupa, který je zatím většinovým vlastníkem svých společností, spoluvlastnictví jak správně tušíte je v čínských rukou. Zajímavý je i agenturou připravený rozhovor L. X. Veselého na XTV, který se proslavil servilními rozhovory s Andrejem Babišem anebo s nejlepším čínským služebníkem v Praze, s Milošem Zemanem.

Vlastníkem agentury je Tomáš Jirsa, který byl do 10.12.2019 zároveň jednatelem Info.cz, kterýžto web opět jen shodou okolností zveřejnil řadu textů se zřetelně propagandistickým pročínským charakterem. Do této řady by se časem zřejmě zapojila i nejnovější akvizice pana Kellnera, tedy TV Nova. Nebo ne? Určitě ne, skupina PPF si ji pořídila jen z lásky k objektivnímu zpravodajství, a rozhodně ji nijak nechtěla zneužít k byznysové podpoře aktivit Petra Kellnera.

Slovy Zemanovými čučkaři z Bezpečnostní informační služby považují šíření vlivu Číny u nás za jednu z největších bezpečnostních hrozeb. Sám Vít Vojta tvrdí, že se snaží prosazovat konstruktivní pohled na Čínu, na rozdíl od Sinopsisu. Konstruktivním pohledem se rozumí zastírání pravdy o Číně, hanobení odpůrců čínského režimu a mediální podpora pročínských kolaborantů v naší zemi. Výkazy prací pro Home Credit provedených agenturou za ni podepisoval Tomáš Sazima, její minoritní vlastník a bývalý piarista strany LEV21 Jiřího Paroubka nebo ČSSD. Většinovým vlastníkem je již zmíněný Tomáš Jirsa, někdejší byznysový partner mluvčího PPF Radima Ochvata, který byl mluvčím exprezidenta Václava Klause. Tomáš Jirsa je členem ODS, a spolupracoval s Václavem Klausem ml. Nesmíme zapomenout ani na europoslance ODS Jana Zahradila, předsedu Skupiny přátelství mezi EU a Čínou v Evropském parlamentu.

Kolik tato „investice“ stála celkem společnost Home Credit, není známo – ale jednalo se podle cen obvyklých o statisícové až milionové částky. Zajímavá je v této souvislosti i předžalobní výzva podaná na Sinopsis Home Creditem, která na vedení UK zapůsobila natolik, že toto hodilo takříkajíc přes palubu finančním žralokům napospas své vlastní zaměstnance.

Na závěr děkuji všem, kteří dočetli až sem. Chci dodat, že za nebezpečí pro naši vlast pokládám Andreje Babiše, a odmítám jej podporovat byť jenom nákupem jeho produktů. Za mnohem větší nebezpečí ale pokládám ruské a čínské snahy o rozdrobení EU a postupné zvyšování vlivu kdekoliv na světě, zejména ale u nás. Proto odmítám podporovat i podnikání Petra Kellnera, který se snažil ovlivnit naši zemi ve prospěch Číny. Zajisté to chápal jako dobrou investici, jako čistě obchodní krok. Ale tímto svým krokem, relativizací čínského pronikání do Evropy a zastíráním snah o ovládnutí naší země tvoří bezpečnostní riziko, které snad ani nevnímá. Nechci, aby mu to prošlo. Navíc mu v tom pomáhají Klausové, Zeman a jejich lidé. Proto zde upozorňuji na souvislosti, kterých jsem si všiml. A dávám všem svým čtenářům své slovo, že do konce tohoto týdne zruším svůj účet u AIR banky. Nenabádám  nikoho k tomuto kroku, ale zvažte prosím všechny souvislosti a možná rizika.

Reklama