Reklama
 
Blog | Igor Adamovič

Pohrobek, oportunista, europoslanec

Snad stokrát jsem přinutil sám sebe nevyjádřit se k možným koaličním partnerům a nekritizovat politiky a členy demokratických stran za jejich problematická vyjádření. Snad tisíckrát jsem o totéž žádal různé členy ODS, Pirátů, KDU-ČSL i STANu. Tváří v tvář ohrožení demokracie zembiši musíme pomíjet vzájemné animozity.

Ale přes veškerou snahu nedokážu nereagovat na Jana Zahradila a jeho příspěvky na twittru, kterými opakovaně zostuzuje ODS i všechny demokraticky smýšlející občany naší země, kteří se cítí být součástí opozice.

Nejprve se vyjádřil  k 75. výročí Postupimské konference, specielně k 12. článku protokolu týkajícímu se poválečného odsunu našich německých spoluobčanů. Bezpráví, ke kterým při odsunu došlo nazval falšováním historie. Následně svá slova ještě rozvedl, odsun byl podle něj organizovaně a spořádaně proveden. To si určitě rádi přečetli například přeživší masakrů z května a června 1945 v Lanškrouně, Postoloprtech, Doupově, Chomutově, Domažlicích, Ústí  nad Labem, nebo z Brněnského pochodu smrti. Odsun německého obyvatelstva z Československa, Polska a Maďarska byl v Postupimi dojednán právě na základě krvavých excesů, ke kterým došlo při divokém odsunu ještě před Postupimskou konferencí. Falšování historie se tedy dopouští pan Zahradil osobně.

Následně ovšem zaperlil ještě více. Pošpinil 76. výročí propuknutí Varšavského povstání svým tvrzením, že povstalce zmasakrovala mimo jiné ruská brigáda SS, jejíž mnozí členové přešli následně k Vlasovcům. Opomenul malichernou drobnost, tedy záměrné zastavení postupu Rudé armády, která dokonce odmítla poskytnout povstalcům zbraně a sledovala, jak je povstání utopeno v krvi. Polští vlastenci pro Stalina totiž představovali možnou překážku při plánovaném poválečném obsazení Polska.

Chcete pane Zahradile Vlasovcům nasadit psí hlavu? Zvažte tedy, kolik sovětských vojáků nečinně přihlíželo vraždění polských povstalců? Kolik ruských katyňských vrahů došlo do Prahy v řadách Rudé armády? Kolik ruských vojáků se následně zapojilo do odvlékání našich občanů do stalinských gulagů?

Pan Zahradil o sobě tvrdí, že je konzervativcem. Já jsem přesvědčen, že konzervativní není záměna svobody projevu s populistickou směsí lží a polopravd, ani demagogické překrucování historie. Pan Zahradil totiž není konzervativec ani pragmatik, on je jako typický příznivec Václava Klause st.  čirý oportunista. Bez diskuse, Jan Zahradil si nijak nezakládá na tradičních konzervativních hodnotách, je to bezzásadový člověk, přizpůsobující se okolnostem a využívající každé příležitosti. Má slova potvrzuje on sám svou iniciativou a všemožnou podporou bolševických východoasijských režimů, což je podle něj zdá se konzervativní.

Klaus mladší byl pro mne silnou překážkou pro jakoukoliv mou podporu a spolupráci s ODS. Jeho vynucený odchod byl podle mne krokem správným směrem. Pane Fialo, zdá se, že je nejvyšší čas zvážit další kroky ve směru pohybu.

Ale možná, že to celé jen špatně chápu. ODS nechce vyhrát volby, protože se bojí převzít vládu v zemi ekonomicky zlikvidované Babišem. A Jan Zahradil na sebe obětavě vzal úkol připravit ji o hlasy. V tom případě na to jde dobře. Jen tak dál, u Klausů v kuchyni se už chladí sekt, pokles preferencí ODS se tam bude slavit mohutně.

Reklama