Reklama
 
Blog | Igor Adamovič

Politik nebo kolaborant?

Sněm TOP09 a kongres ODS změnily tváře dvou stran. Nemluvím pouze o tvářích čelních představitelů politických stran, ale i o chování stran jako takových navenek a zejména k sobě navzájem. A nastává nám mimořádný sjezd KDU-ČSL, takže během několika měsíců dojde u tří opozičních demokratických stran k podstatným změnám. Ačkoliv se všechny jmenované strany stejně jako STAN zaklínají ochotou ke spolupráci, jaksi jim to nejde. Snad poslední volby u lidovců naznačí, jestli se něco změní a ta spolupráce bude nejen slovní.

Nejprve ale chci vytknout drobnosti z kongresu ODS, vlastně dvě veliká pozitiva. Zaprvé projev Pavla Novotného. ANO, všichni víme, jak je deformované mediální prostředí sdělovacími prostředky nevlastněnými a neovládanými Babišem. Všichni jsme si zvykli, že i ostatní média v soukromých rukou mu jdou na ruku. Poslední dobou i veřejnoprávní média přijala pravidla, že v rámci „vyváženosti“ jsou Babišovi zaměstnanci bráni jako „nezávislí“ oponenti skutečně nezávislých zpravodajců či politologů. A opoziční politici ve své skepsi stahují kalhoty, aniž je brod na obzoru. Přibližně před půl rokem jsem se zamýšlel na téma, jak porazit Babiše a volal jsem po politikovi, který by svou aktivitou dokázal prorazit mediální blokádu tvořenou okolo Babiše. Přiznám se, že mnou psaný blog byl cílený na přední tváře TOP09, do které jsem tehdy podal přihlášku a zejména jsem doufal v letní horečnatou aktivitu Tomáše Czernina, který ohlásil svou kandidaturu na předsedu TOP09. Nestalo se, a nechytil se za nos ani nikdo jiný.

Na kongresu ODS se ale zjevil Pavel Novotný. Prý nechutný klaun, který se jen bulvárně exhibuje. Co je potom Babiš se svým trestním stíháním, se svými výměnami ministrů, se svými řádově předraženými zakázkami zadanými bez výběrových řízení, se svým střetem zájmů? Pavel Novotný nám nedělá ostudu po celé Evropské Unii a nezneužívá dotace. On dokázal prakticky bez prostředků, jen svou opravdovou, poctivou politickou prací jako bezejmenný starosta neznámých Řeporyjí oslovit nejen naše občany, ale bolestně zatnout zuby do ruské imperiální mediální propagandy. Ne, Pavel není blázen, není klaun. On jen uchopil do svých rukou karty, které mu byly rozdány, a začal hrát podle pravidel, které si neurčil on, ale které byly nastaveny Babišem, respektive Prchalem, Lékem a Pleslem. Nakonec Pavel neprošel volebním testem, sami delegáti kongresu se totiž zalekli své odvahy, ale ukázal cestu. Jinými slovy došel ke stejnému závěru jako já. Doufám, že tak sledovaný projev Pavla Novotného bude mít výsledky, a že se podle něj bude chovat víc lidí. Jen trpělivou a neúnavnou aktivitou můžeme vyrovnat přesilu, kterou si za naše daně kupuje Babiš v médiích.

A druhé pozitivum bylo nezvolení Alexandry Udženiji. Ať se na mne nikdo nehněvá, ale beru to jako projev zdravého rozumu ODS, který ji takto odměnil za její vyjádřenou ochotu jít do povolební spolupráce s hnutím ANO.

To je podle mne naprosto nepřijatelné, protože není ANO bez Babiše. Musíme vzít do úvahy i to, jak do státní správy hnutí ANO prorostlo. A co je nejdůležitější – celé ANO bojuje jak lev do posledního muže za svého dotačního čerpače, který je uvedl do jejich bohatě vypolstrovaných seslí.

Namátkou si vezměme hejtmanku Pokornou Jermanovou, která se snaží právoplatná rozhodnutí příslušných úřadů všemi způsoby zastavit a zneplatnit. Nebo co stále proplácené dotace, na které Agrofert nejen nemá právo, ale které budeme muset do rozpočtu EU vracet. Posledním výstřelem proti právu za Babiše se proslavili Klára Dostálová a Miroslav Toman, kteří odmítli vydat materiály k auditu nejen Senátu, ale i Sněmovně, ve které přitom mají neuvěřitelnou převahu. Členové ANO soustavně škodí naší zemi, jen aby se zavděčili svému fýrerovi. Nelze ani uvažovat o povolební spolupráci s tímto kvazipodnikatelským sdružením, vzniklým za účelem ovládnutí naší vlasti a vyčerpáním státního rozpočtu. Proto jsem tak uvítal nezvolení Alexandry Udženiji, a to přes všechnu její práci, kterou odvedla a za kterou si ji vážím.

Rád bych se také vyjádřil k několika twittrovým přestřelkám, které jsem vedl v uplynulých dnech na téma voleb předsedy KDU-ČSL. Nechci se nikoho dotknout, ale opakovaně ze strany lidovců došlo k výpadům na strany, se kterými by měli spolupracovat. Jmenovitě to byly útoky na TOP09 a Miroslava Kalouska ze strany bývalého předsedy Pavla Bělobrádka kvůli Kalouskově odchodu z KDU-ČSL při založení topky. Dále výpady Mariana Jurečky na ODS kvůli změně volebního systému a posílení většinových prvků, a to bez ohledu na nález Ústavního soudu č. 64/2001 Sb. A jedním vrzem bych vzal i boj Daniela Hermana za Ur Válkovou. Všech pánů si mohu vážit za jejich práci a morálku, u Bělobrádka vyzdvihnu zejména jeho účast na zvednutí lidoveckých voličských preferencí, u Hermana jeho sympatie k monarchismu, mně osobně také blízkému. Ale všichni tři se umazali svou účastí na uvedení Babiše a jeho hnutí k moci. A co je mnohem horší, snad v podvědomé snaze o své očištění, oni s ním de facto spolupracují dál.

Nehádejte se, je to tak. Jak jinak si vysvětlit jejich aktivitu ve chvílích pro Babiše nepříznivých? Jak jinak osvětlit jejich ataky na ty, kdo zrovna usilují o spolupráci všech demokratických stran v boji za udržení demokracie v naší zemi? Proč by jinak tak urputně hledali třísku v oku bližního, ač ji nemohou ani vidět přes své vlastní břevno? Nechme stranou, že jimi vytýkané třísky jsou staré deset až dvacet let, zatímco jejich břevno trvající celé poslední volební období zatím nejeví ani náznak zetlelosti.

Z mého pohledu má tedy KDU-ČSL jen dva relevantní kandidáty na předsedu, a to europoslance Tomáše Zdechovského, neúnavně bojujícího v Bruselu proti Babišovi a Jana Bartoška, místopředsedu poslanecké sněmovny. Neradím lidovcům, koho mají volit… ostatně, kdo já jsem, abych mohl radit. Ale mohu říci svůj názor.

 

Členové hnutí ANO ve své službě Babišovým osobním zájmům, jeho obohacování a obraně před zákonem nezměrně poškozují celou naši zemi. Ti, kteří jsou ochotní se s nimi spolčit proti našim obecným zájmům, a zejména nezvratně devalvovat zbytky dobrého jména naší země jsou jedním starým slovem kolaboranti. Jestliže někdo je ochoten se nechat zvolit jako potencionální kolaborant, je to věc jeho svědomí. Ale věcí svědomí jeho volitelů pak musí být důkladné zvážení, komu svůj hlas dají.

A o toto zvážení prosím ty, kterých se výběr předsedy a celého vedení KDU-ČSL bude týkat tento víkend. Žádám vás, zvažte, zda budete jednou potomky chápáni jako slušní a zodpovědní občané naší země, kteří svými hlasy položili základ pro možnou spolupráci koalice demokratických stran, která má reálnou šanci porazit a vystřídat u moci Babiše s jeho družinou. Anebo, zda se budete honosit pověstí těch, kteří do čela lidovců uvedli muže vysílající signály o své možné spolupráci s agentem STB a oligarchou.

Pamatujte, že ten, kdo pomáhá kolaborantovi se sám stává kolaborantem.

Reklama