Reklama
 
Blog | Igor Adamovič

Překvapí nás něco?

Všichni řeší „daňový balíček“. Ono je to jako pro našince luštit dokumentaci přiloženou k čínskému mobilu, sepsanou tím jejich rozsypaným čajem, s pomocí eskymácko-aztéckého slovníku. Když se vám to náhodou povede, zjistíte, že to jsou plány na novou, revoluční linku PENAMU. Jaký tu vidím súvis? Daně se u nás zřejmě vybírají už jen proto, aby bylo na dotace pro naše veľkomožné štbáctvo. Takže ministryně rekordního deficitu podepíše opatření o uvolnění tří miliard korun na program Agrocovidfert. Aby byla zachována rovnováha, musí se zlikvidovat pokutou řada nešťastníků, kteří kdysi opomenuli vydat doklad EET na pár korun, nebo, jaká zpupná drzost! požádali o podporu stát, který jim přikázal uzavřít jejich podnik. Nic nového pro občana ČR.

Zvykáme si na život s covidem i na smrt na covid. Nepozastavujeme se ani nad logikou údajů naší vlády. Klesá počet nově nakažených, ale stoupá zatížení ARO a JIP, stoupá počet těžce nemocných a mrtvých. Přece si před svátky nebudeme kazit rozvolňování faktem, že se tak málo testuje. V lednu, při třetí vlně čínského koronaviru nám v čaulidech bude vyčiněno, že jsme to tak sami chtěli. Když to bylo úspěšné v létě, proč by to prchalovská smečka hyen neprubla zopakovat v zimě, to je jasné.

Po týdnech usilovného pátrání v slepých uličkách se policie vyprostila zpod číchsi kolen. Od pramene se už blíží ke kanalizační výpusti, odkud unikly kyanidy. Nezbývá, než zahladit stopy třetí vypuštěnou chemikálií, hubící nešťastnou řeku Bečvu. Koho by to překvapilo?

A nikoho nezarazí ani to, že u nás v kraji stále nemáme uzavřená jednání o budoucí krajské koalici. Blok STAN/TOP09/KOA/VPM spolu s Piráty a místními uskupeními trvá na vedení kraje bez profikorupčního hnutí ANO a SPD. ODS/KDU-ČSL spolu s místními uskupeními započalo koaliční jednání s ANO na základě dosavadní koalice. Po delší zákopové válce a pokusech o přetahování zastupitelů učinil blok vedený ODS/KDU-ČSL zásadní krok. Odhodlali se vyslyšet vůli tří čtvrtin voličů, nepřejících si pokračování ANO ve vedení kraje a započali jednání s ostatními demokratickými silami. Děkuji za to.

Bohužel tento vstřícný krok narazil na osobní ambice. Podle mých informací na postu hejtmana pro svou osobu trvá pan Petr Kulhánek, bývalý primátor Karlových Varů, dlouholetý člen zastupitelstev Karlových Varů a kraje. V jeho ambicích jej podporuje i současný senátor obvodu Karlovy Vary, taktéž dlouholetý krajský zastupitel, starosta Božího Daru a senátor Jan Horník. Zajímavá shoda okolností je, že předcházejícím senátorem za Karlovy Vary byl Vladimír Kulhánek, otec Petra Kulhánka, který v senátních volbách proti nově nastupujícímu Horníkovi už nekandidoval.

TOP 09 v Karlovarském kraji se k této situaci jednoznačně, téměř jednohlasně, vyjádřila Zde. A co následovalo? Z vyjednávacího týmu byl neoprávněně vyřazen předseda krajské organizace Lukáš Otys, který do něj byl nominován za TOP 09 po vítězných volbách. Nechutná vyjádření pronášená při té příležitosti na adresu jeho i TOP 09 můžeme nechat stranou, nebylo by vhodné ani důstojné je opakovat. Hlasy valné většiny voličů jak je vidět nic neznamenají, jde-li o pozici hejtmana.

Jestliže nyní někoho napadlo známé pořekadlo o svinské politice, chtěl bych mu připomenout, že politická praxe je taková, jakou ji udělají lidé. Ve výsledku je to leckdy politika svinská, ovšem je to vždy podle osob politiků, kteří politiku formují k obrazu svému.

Za mne osobně, a pokud vím i podle ostatních členů TOP 09 v našem kraji je jakákoliv spolupráce s ANO naprosto principiálně nepřijatelná. Mesaliance tohoto druhu by mne vedla ke zvážení mého členství v TOP 09. Jestliže je jediná cesta vedoucí k odstavení ANO velká koalice, musí být tato koalice ujednána za každou cenu. Jakékoliv osobní ambice musí jít stranou. Politika je totiž služba zemi, kraji, občanům. Politika není získávání pozic, postavení, známostí a výhod z těchto pozic plynoucích, jakkoliv to často vidíme. To je služba sama sobě, ne služba občanům.

S ohledem na rozhodnutí Pirátů o započetí jednání se STAN si nemohu odpustit přátelskou radu těm námořním lupičům, se kterými se znám z demonstrací Milionu chvilek proti Babišovi, na kterých jsme otevřeně vyjadřovali své názory. Jsou to vesměs rovní lidé, kterých si vážím. Dejte si prosím pozor při vyjednávání a zvláště při budoucí spolupráci. Poučte se prosím ze současné situace, a zvažujte každého jednotlivce na lékařských vahách, aby po dalších volbách nebyla nastavena noha vám, jako se to stalo nám.

A aby to nevypadalo, že si nejsem vědom vlastního špinavého prádla, Zde předkládám manipulativní vyjádření Petra Zahradníčka na fcb, jediného zvoleného zastupitele za TOP 09. O přijímaném vyjádření TOP 09 ke spolupráci s koalicí okolo ODS věděl předem, pouze s ním nesouhlasil. Věděl, co všechny členy krajského výboru TOP 09 vedlo k tomuto rozhodnutí. Byla to odpovědnost za budoucnost našeho kraje a poslušnost k vůli absolutní většiny voličů vyjádřené ve volbách. Z vývoje dění nevyplývá nadřazování stranického zájmu, ale pravý opak. Jsou nadřazovány osobní zájmy některých jednotlivců nad zájmy občanů celého kraje, a to bez ohledu na jejich stranické preference. Ačkoliv se Petr Zahradníček snaží stanovisko zástupců regionálních a místních organizací TOP 09 bagatelizovat, je to závazné rozhodnutí, se kterým nesouhlasí pokud vím jenom on.

A abych se ještě jednou vrátil k té čistotě či umazanosti politiky. Pokud bych se náhodou někdy ocitl ve stejné situaci, určitě bych se na místě Petra Zahradníčka, tedy jako místopředseda krajské organizace a krajský zastupitel zvolený za TOP 09 (díky kampani vedené TOP 09) cítil být vázán kolektivním rozhodnutím krajské organizace TOP 09. I za cenu, že bych měl odstoupit z toho pro někoho tak kýženého postu krajského zastupitele.

Snad by to mnoho lidí překvapilo. Nejsem si ovšem jist, zda by to bylo i oceněno jako správné rozhodnutí. Komunistické „kdo nekrade, okrádá vlastní rodinu“ je pořád zaryté příliš hluboko pod kůží…

 

Reklama