Reklama
 
Blog | Igor Adamovič

První Babišův mrtvý

Stalo se, před čím jsem varoval. Nemám z toho radost, a nechci hrát dětinskou hru na já jsem to říkal. Bylo by to nevhodné s ohledem na první oběť čínského viru, ale bylo by to i ostudné při pomyšlení na další oběti, které budou vbrzku následovat.

S vhodností, nevhodností, či přímo trapností svých vyjádření si ovšem nedělají žádné starosti lidé, kteří by nás měli touto katastrofou provést. Roman Prymula oznámil, že zemřel „95letý člověk, velmi vyčerpaný a s řadou nemocí, který možná zemřel na jiné onemocnění, ale statisticky je to první úmrtí na koronavirus v ČR“. Podle Adama Vojtěcha zemřel „první pacient pozitivní na koronavirus, trpící řadou zdravotních problémů, i s tímto momentem jsme museli počítat“. Kondolence příbuzným, ocenění práce zdravotníků, politování nad smrtí člověka, omluva za vlastní selhání nikde, jen alibistické svalování odpovědnosti na možnou jinou příčinu smrti než je čínský virus.

Jsem ekonom, a ačkoliv jsem opakovaně upozorňoval, že ze statistického hlediska k tomu u nás vlastně už dojít mělo, nedokážu to přejít takto suše. Je mi líto odchodu člověka z tohoto světa, je mi líto těch, kteří trpí jeho ztrátou. Je mi líto zdravotníků, kteří marně dělali co mohli, aby jej zachránili. Je mi líto i toho, že už se v jejich tělech možná k-virus vesele množí, protože nebyli vybaveni ochrannými prostředky díky absolutnímu selhání ministra zdravotnictví a premiéra. Vy dva, pánové Babiši a Vojtěchu, si můžete udělat čárku za první oběť vaší vlastní politiky zatloukání problému, amatérských pokusů o zamlčení přítomnosti viru a neschopnosti vybavit celou zemi včas rouškami, respirátory, atd., ačkoliv jste na to měli čtvrt roku času! Připravte si na další čárky radši sešit, a to dosti velký. A uvědomte si, že vám dvěma budou všechna úmrtí kladena za vinu. Vymlouvejte se jak chcete, zodpovědnost vám nikdo nesejme a kdybyste měli svědomí, tak už jste oba dávno svá křesla opustili.

Na ty, kteří mne během dneška už stačili osočit, že jsem tuto smrt přivolal stejně jako na ty, kdo mi spílají, že pouze napadám v tuto těžkou dobu naši makající vládu a sám nic nenavrhuju, bych rád krátce reagoval.

Nic jsem nepřivolal, a jestli někdo, pak ANO, byli to přímo Andrej Babiš a jeho poslušný zpěvák dosazený za věrné služby jako je plnění složek na potenciální protivníky do křesla ministra zdravotnictví. Neschopný sloužící všehoschopnému se na tento post neměl nikdy dostat.

A co se týče návrhů na řešení pandemie čínského viru, už jsem je předkládal ve svých předchozích textech, ale pro bono je shrnu ještě jednou. Co má tedy vláda dělat konkrétně?

Primo – nejdůležitější je pověřit řešením medicínského problému odborníky na tuto oblast, neplést se jim pod nohy a nevysílat pravidelné propagandistické vodotrysky problémů vyřešených pouze virtuálně.

Secundo zabezpečit dostatek ochranných prostředků pro zdravotníky, policii, hasiče atp., dále pro nakažené čínským virem a podle možností pro všechny naše obyvatele. Souběžně musí zabezpečit dostatek plicních ventilátorů. K mnoha úmrtím v severní Itálii dochází právě pro jejich nedostatek.

Tertio musíme testovat plošně celou populaci. Opakovaně tvrdím, že virus se k nám dostal už na sklonku minulého roku s cestujícími přímo z Číny. Italský zdroj viru byl až druhotný, bezesporu situaci nevylepšil, ale základ koronavirové pandemie byl položen už předtím. Trasování postrádá smysl s ohledem na promoření populace a na nutnost testování všech našich obyvatel, testování s největší pravděpodobností opakované.

Quarto smysl nemá celoplošná, ale cílená karanténa. Testováním odhalení smolaři se v případě lehkého průběhu podrobí domácí karanténě do vyléčení, těžce nemocní se budou léčit v nemocnicích. Jedinou výjimku musí tvořit hermeticky uzavřená karanténa rizikových skupin, tedy obyvatel nad 65 let a těch, kteří jsou už oslabeni jakoukoliv těžkou chorobou. Hromadné rozšíření čínského viru v těchto vrstvách naší populace vyvolá dominový efekt a ve výsledku zhroucení přetíženého zdravotního systému.

Nejedná se ale pouze o zdravotnické, ale i ekonomické konotace vyvolané k-virem. Body, týkající se řešení národohospodářského v rámci stručnosti předložím v dalším blogu během zítřka.

Reklama