Reklama
 
Blog | Igor Adamovič

Prý mula? Prý premiér?

Jak se jen vyjádřit k dnešní situaci a zůstat slušný…

Před časem jsem v souvislosti s čínským koronavirem vyzýval Andreje Babiše, který nám dlouhodobě škodí jako předseda vlády aby si uvědomil, že zodpovědnost za první mrtvé padne na jeho hlavu. Už jich máme více než tisíc. To všechno jsou oběti neschopnosti a všehoschopnosti premiéra, ke kterým nemuselo dojít pod skutečným politikem. Kdyby neplatí, ale kdyby se Andrej Babiš nesnažil využít každé příležitosti vysát z veřejných zdrojů vše, na co dosáhne, kdyby místo ofukování svého chorobného velikášství a soustavné propagandy občas věnoval pozornost řízení naší země, nebo kdyby konečně podal demisi a umožnil komukoliv jinému sestavit vládu… ale kdyby neplatí, já vím.

Už jsem se vyjádřil 15. března k chybám vlády a zhruba načrtl možné řešení koronakrize. Naše vláda ovšem raději spustila lockdown. Přes léto se uvolnilo vše na maximum, a před volbami se jakékoliv nepříjemné kroky nehodily. Řídíme naši zemi stylem brzda-plyn. Máme, co jsme nechtěli, tedy novou vlnu čínského koronaviru. Ale zasloužíme si to ze tří důvodů. První důvod je, že jsme selhali jako voliči. Podlehli jsme prázdným slibům a zvolili jsme si mravně narušenou osobu, o jejímž chování bylo dostatek informací. Sedli jsme na lep populistickým lžím, pomluvám a propagandě ve stylu „milionář nemá zapotřebí krást“. Druhý důvod je, že jsme si tuto osobu zvolili podruhé, a záměrně jsme zavírali oči před čapí neplechou, obstarožní linkou opatřenou novým nátěrem, střetem zájmů, likvidováním konkurence prostřednictvím obsazených seslí na berňáku, justici a jinde ve státní správě. A třetí důvod je, že jsme uvěřili bombastickým lžím o likvidaci Palerma tomu, kdo toto Palermo celá desetiletí pomáhal budovat a využívat.

Záměrně píšu MY, nikoliv ONI. Je úplně jedno, že já, ty, on jsme nevolili profikorupční hnutí ANO. Umožnili jsme Babišovi dvakrát vyhrát volby svou neaktivitou, lhostejností, mlčením. Jedeme v tom všichni.

Dne 19. září jsem Andreji Babišovi veřejně oznámil, že jej už neakceptuji jako svého premiéra. Ne, že by to pro něj něco znamenalo, vždyť jsem jenom občan. Dnes večer jsem čekal na vyjádření předsedy vlády, které měl přednést ministr zdravotnictví. Konec konců, proč ne, Roman Prymula alespoň mluví česky, zatímco Andrej Babiš jakýmsi předslovanským dialektem s ještě neustálenou větnou skladbou. Nechme stranou okolnosti, ale dnešní věta  „Nevím, že se staly nějaké chyby a nastal nějaký problém, nemám pocit, že bych pochybil“ to je silná káva.

Chyby totiž nastaly. Předložím hrubý souhrn – bylo znemožněno podnikání v řadě odvětví, čímž byla tato odvětví ekonomiky likvidována, nebyla poskytnuta adekvátní pomoc ani náhrada postiženým oborům a podnikům, potřebná opatření byla přijímána pozdě a nedostatečně, ve státní správě panuje naprostý chaos, takže nikdo neví, co nastane zítra a naše vláda v čele s Andrejem Babišem lže občanům, poslancům, opozici, médiím, jedním slovem všem. Dále došlo k naprostému rozvratu státních financí. Tento rok si ve Strakovce nadělili půlbilionu korun pro Babiše, jeho kamarády a nákup voličských hlasů, na stejný účel je příští rok určeno dalších 320 miliard. A 180 miliard z Fondu obnovy bude vyplýtváno ze dvou třetin do betonu. Nezapomeňme na zvýšené výpalné pro hradní kancelář a slíbený nesmyslný kanál. Ten má navnadit lánskou trosku, aby opět pověřila Babiše sestavením vlády.

Je neuvěřitelné, co nám Zembiši provádí ekonomicky. Zadlužují nás, naše děti, naše vnuky jen pro svůj osobní prospěch. Mnohem horší je, že svým chaosem a neschopností zabíjí naše spoluobčany. Připomínám ještě jednou, že současná vláda už zavinila více než tisíc úmrtí a desetitisíce těžce nemocných. Blíží se k nám jarní italský scénář, musíme si to všichni připustit. Zdaleka nejhorší ale je, že soustavné lži vládních představitelů a jejich úporné zastírání skutečnosti vyvolalo absolutní nedůvěru obyvatel této země a neochotu k dodržování opatření. My, Češi, jsme známí svým švejkováním a obecnou nedůvěrou k autoritám. Ale po této vládě si nedovedu představit, že bychom uvěřili komukoliv.

Je to pochopitelné, ale na druhou stranu smrtící. A snaha Andreje Babiše vyvinit se a obvinit tu kradoucí živnostníky, jindy bezohledné lyžaře v Itálii, někdy bavící se mládež, nebo neochotnou opozici je tak slizce trapná, že pro to v českém jazyce nenacházím vhodná slova.

 

Je vůbec něco optimistického? Ale ano, je. Lidé se začínají budit a otvírat oči. Krajské volby znamenají zhruba dvoutřetinový zisk zastupitelů pro vládní strany oproti očekávání a předcházejícím volbám. V řadě krajů se utvořily různě poskládané předvolební koalice, které se vymezovaly proti ANO. Ve většině krajů je jednání těchto koalic úspěšné a daří se obcházet stranu nevolníků pána Babiše. A volby senátní? Jediný senátor pro ANO znamená naprostý krach nadějí na nepřátelské převzetí naší země Babišem.

Musíme vydržet ještě rok s neřízeným cirkusem místo vlády. Stejně jako jsme šili roušky, budeme si tvořit opatření, budeme si vařit vakcínu, budeme pomáhat příbuzným, známým, sousedům. Nic jiného nám nezbyde. Musíme spoléhat jen sami na sebe. Sebereflexi formou demise od této vlády po všech kauzách Andreje Babiše reálně očekávat nelze. Za rok ve volbách pošleme Andreje Babiše na doživotí, tedy jen z vlády. Pak se snad začnou řešit i jeho trestní kauzy, jako je zneužívání dotací. Možná dojde i na ohrožení životů našich spoluobčanů a vyvození odpovědnosti za všechny jeho činy.

Nejsem zlomyslný, ale přiznám se, že se na to opravdu těším.

Reklama