Reklama
 
Blog | Igor Adamovič

Lidovci a opozice?

Tak nám zvolili Mariana, paní Millerová řekl by Švejk. Copak Švejk, tomu se to žilo. Vyrostl v dobách, kdy se policejní informátoři za udávání styděli, přistižení defraudanti se stříleli a mariánské sloupy byly vztyčovány jako připomínka chabré obrany hlavního města království. Dnes nám udavač a defraudant vládne ze Strakovky a proti obnově sloupu se formuje mohutná opozice těch, kteří se vydávají za vlastence, dokonce za tradiční a konzervativní vlastence.

Já, který se za konzervativce vydávat nemusím, jsem byl včera na mši osloven jedním čtením. Doma jsem si je večer dohledal a opakovaně přelouskal. Písmo Svaté je staletími prověřené, a ať si je čtu kolikrát chci, pokaždé mne něčím novým osloví. Předkládám volně krácenou část prvního listu Korintským: Prosím vás, abyste všichni byli svorni a neměli mezi sebou roztržky, nýbrž abyste dosáhli plné jednoty smýšlení i přesvědčení. Dověděl jsem se totiž, že jsou mezi vámi spory. Myslím tím to, že se mezi vámi říká: Já se hlásím k Pavlovi, já zase k Apollovi, já k Petrovi, já ke Kristu. Je snad Kristus rozdělen? Což byl Pavel za vás ukřižován? Nebo jste byli pokřtěni ve jméno Pavlovo? Je psáno „Zahubím moudrost moudrých a rozumnost rozumných zavrhnu.“ Kde jsou učenci, kde znalci, kde řečníci tohoto věku? Neučinil Bůh moudrost světa bláznovstvím? Protože svět svou moudrostí nepoznal Boha v jeho moudrém díle, zalíbilo se Bohu spasit ty, kdo věří, bláznovskou zvěstí.

Co tím chci říct? Kde vidím alegorii k dnešku? Jednoduše, Milion chvilek pro demokracii vyzývá naše demokratické politické strany ke spolupráci a občany k vyšší angažovanosti a k podpoře těchto politických stran. I já jsem vstoupil do TOP09, do strany nejvíce odpovídající mým názorům. A co vidím? Výčitky dávno minulých neshod, neochotu ke vzájemné spolupráci a naopak jemné nabízení se stbákově hnutí ANO. Skvělé. Pod krajské stany není zvána topka, piráti se tváří jako spasitelé, koalice v Praze se trhá a otřásá v základech. Pravda je zesměšňována médii vlastněnými Babišem za daně vybrané od jeho odpůrců, lži a pomluvy jsou prohlašovány za alternativní pravdu.

Jurečka stejně jako Udženija prohlašují za problém, který brání spolupráci s ANO pouze trestní stíhání jejího předsedy, ale to je jen zavírání očí před problémem. Hnutí ANO není stranou ani hnutím, je to jen politická divize Agrofertu, je to spojení ekonomické a politické moci s mocí mediální, což je právě geniální Babišův podnikatelský záměr. Hnutí ANO slouží jeho osobnímu obohacení a ochraně bez jakýchkoliv stranických demokratických principů, bez vlastního ideového základu a vyjádřených politických hodnot. Hnutí pro všechny znamená totiž hnutí pro nikoho s výjimkou majitele a několika kariéristů bez skrupulí, využívajících situace a hnutí ANO jako výtahu k moci, postům, penězům. Je to protisystémový a protidemokratický rakovinný nádor, je to metastáza rozkládající náš stát, naši společnost.

Před volebním sjezdem lidovců jsem se ve svém blogu obával zvolení Mariana Jurečky do čela strany. Apeloval jsem na lidovecké volitele, ať si uvědomí svoji odpovědnost vůči své pověsti a naší zemi. Bartošek bojoval za lepší jméno KDU-ČSL ve sněmovně a Zdechovský byl Babišem nazván „největším práskačem v Bruselu“. Ale zvolen byl Jurečka, který nejen že se vyslovil proti spolupráci s ODS, ale dokonce naznačil ochotu účasti ve vládě s hnutím ANO. Obezličky o trestně stíhaném Babišovi si mohl odpustit, stačí se rozhlédnout po nejpružnějším předsedovi ČSSD Hamáčkovi alias kopacím Hadráčkovi. Ostatně, i kdyby v čele vlády Babiš nestál, nominovaný premiér za ANO by byl pouhý Babišův klon bez vlastních názorů a pravomocí.

Co nám z toho vyplývá? Odpovědnost občanská i politická lidovců byla snadno odvanuta předvolební Jurečkovou řečí. Byla překryta vůní moci, ministerských křesel, vládních obročí a funkcí. A kam to dovede KDU-ČSL? Ve výsledku mimo sněmovnu, stejně jako ČSSD. Spolupráce s ANO je vysoce toxická, což si z nějakého důvodu pan Jurečka nepamatuje a nechce pamatovat. Možná si myslí, že naváže na spolupráci bývalého ministra zemědělství, který se nechal opít koblihou agrokmotrem Babišem. Ten jako ministr financí nastavil Jurečkovi vlídnou tvář, protože nutně potřeboval udržet tok dotací ze Státního zemědělského fondu, ačkoliv byl v naprosto jasném střetu zájmů. To ale nebude platit v budoucnosti. Audity Evropské komise proběhly, a mluví jasnou řečí. Babišovci ještě vedou ústupové boje, ale tento zdroj financí vyschne. Žádný strach, ANO kreativitě se něco podaří najít, a i když e-shop nevyšel, na náhradních zdrojích financí pro Agrofert se pilně pracuje.

Můžeme doufat, že Jurečkovi se nepodaří prosadit své představy proti ostatním členům vedení. Pevně doufám, že např. výše jmenovaní Bartošek a Zdechovský své postoje nezmění. Ale tento volební sněm naznačil jedno – morálně pevný postoj od KDU-ČSL a setrvání na vyjádřených stanoviscích se nedá čekat. Sice se tím kdysi vyznačoval zesnulý Lux a já doufal podle chování a vystupování Výborného, že na něj naváže a lidovce opět ukotví. On dal ale pochopitelně přednost svým dětem před vedením strany.

Rád bych tedy lidovcům, ač nejsem Spasitel, na základě společné víry, kterou vyznávám stejně jako oni, rád bych jim sdělil jedno podobenství. Svou účastí v Sobotkově vládě jste se aktivně účastnili trýznění a bičování naší svobody a demokracie a provedli jste ji křížovou cestou, kterou kdysi prošel Ježíš Kristus. Jestliže se ještě jednou k Babišovi a jeho hnutí přimknete, stanou se z vás ti, kteří naši svobodu a demokracii a budoucnost našich dětí přibijí na kříž. Budete těmi, kdo ji definitivně ukřižují.

Připravte si, bratři lidovci, pro jistotu včas kříž, hřeby, kladiva, houbu s octem. Bojím se, že po dalších parlamentních volbách na to při koaličních jednáních s stbáckým udavačem už nebudete mít čas, tak abyste tyto nástroje pak nemuseli narychlo shánět.

Reklama