Reklama
 
Blog | Igor Adamovič

Máragdestě Prchal může v klidu nakupovat dárky

Po aktualitách z minulého týdne – tedy po závěrečné zprávě auditorů Evropské komise a následném zrušení rozhodnutí o ukončení trestního stíhání nejvyšším státním zástupcem nebyla situace českého premiéra nejrůžovější. Nahlášení dalších demonstrací Milionem chvilek umocnilo napětí a stejně jako zbytek republiky jsem očekával nějakou aktivitu našich opozičních politiků.

A ona přišla. Bohužel jiná, než jsem čekal. Nejprve Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátské strany vyjádřil přesvědčení, že devět politických klubů ve sněmovně je mnoho. Dále došel k závěru, že TOP09 by měla zaniknout a kvůli své špatné pověsti by se měl dalšího veřejného působení vzdát Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP09. To se logicky nelíbilo jak Kalouskovi, tak dalším členům TOP09 a jejich vyjádření vyvolala odpovědi ze strany Pirátů. Přidal se i jejich předseda, Ivan Bartoš, od kterého bych očekával spíše uklidnění situace než její akceleraci. Aby toho nebylo málo, zapojil se i Pavel Bělobrádek, bývalý přeseda KDU-ČSL, který na twittru uvedl Kalousek nejdřív pravý střed rozdělil, vyloupil hlavně ODS a trošku nás, pomluvil nás a pozurážel (teď se mu to vrací od Pirátů),…

Takže zaprvé bych rád připomenul, že špatnou pověst pana Kalouska vytvořil svými mediálními možnostmi Andrej Babiš, který jej vyhodnotil jako svoji největší překážku. Žádný skutečný pirát by se dobrovolně nezbavoval svého nejlepšího děla pro jeho špatnou pověst mezi nepřáteli. Očekávám, že až se PR oddělení páně Babiše soustředí na pana Michálka a dostatečně jej očerní, spáchá on poté rituální veřejnou sebevraždu. Jestliže to nemá v plánu, nechápu, proč to teď požaduje po někom jiném. Dále mne namátkou napadá několik důležitých hlasování, ve kterých Pirátská strana opakovaně podpořila vznik a působení vlády ANO. Tvoří si snad tímto vyjádřením k topce cestu do budoucí vlády s ANO? Jestliže to tak je, pak podle vzorce ČSSD je konec pirátů mnohem blíže než konec TOP09. S ohledem na podlé  vražení nože do zad opozice, Milionu chvilek, demonstrantům a celé naší společnosti to ostatně nebude velká ztráta. Omlouvám se tímto všem slušným pirátům, které jsem poznal, tedy Pavlu Moravcovi z Brna.

A co se týče KDU-ČSL… jak to jen slušně říct, snad dotazem? Pane Bělobrádku, nepamatujete si kdo pomohl vykuchat lustrační zákon a tím umožnil účast ve vládě stbákovi? Nepamatujete si, kdo přivedl svou kolaborací s Babišem tohoto pána k moci? Vaše následné prozření to nenapravilo. Vyjádřil jste se, že budete kandidovat opětovně na předsedu vaší strany. Jestliže jí chcete pomoci, raději prosím mlčte a nekandidujte. Malicherné hnípání se v minulosti deset let staré nepomůže občanům této země, její budoucnosti ani KDU-ČSL.

Dne 18.10.2017 před volbami, jsem na svém blogu zveřejnil úvahu na téma, koho volit. Myslím, že ji sem mohu klidně připojit. Netušil jsem, že co se týče pirátů i lidovců jsem se osvědčil jako slušný prorok. A velice rád přiznávám, že jsem se zmýlil co se týče ODS, a to hodně. Ostatně, posuďte sami.

Koho volit? Toť otázka přímo hamletovská. Zkusme si tedy tento problém rozebrat. Při pohledu na průzkumy vidíme v první řadě potencionálního vítěze voleb ANO (až 30% hlasů), následuje dvojice stran levicových – ČSSD a KSČM, populistická Okamurova SPD a nezařaditelní Piráti (10-15% hlasů) a za nimi je v závěsu skupina stran středových a pravicových – ODS, TOP 09 a KDU-ČSL (5-10% hlasů). Pomíjím v tomto výčtu politické subjekty, které se dle většiny průzkumů do sněmovny nedostanou.

Co rozložení hlasů v průzkumech vypovídá o našich voličích? Maximálně 30% hlasů dostanou tři strany, deklarující se jako středové až pravicové. Strany levicové dostanou hlasů stejně, ale levice je roztříštěna na méně subjektů (na pravici loví ještě např. STAN aj.), takže rudoši i socani v parlamentu budou, ale středové a pravicové strany nemají nic jisté, protože hlasy jejich voličů nemusí stačit na všechny tři strany. Pouze ODS získá několik křesel téměř se zárukou.Většina zbylých voličů bude hlasovat pro pragmatické populisty. Jejich naděje jsou spojeny s Babišem a Okamurou, kteří se řídí heslem „Nikdo ti nemůže dát to, co já ti můžu slíbit.“ Bohužel zhruba třetina voličů je rozhodnuta dát jim hlas. A zbytek voličů? Ti se protestně rozhodli pro piráty.

Faktem zůstává, že předvolební „programy“ téměř všech výše zmíněných stran a hnutí jsou z valné většiny snůškou očividných lží, neproveditelných plánů a propagandistických blábolů. Těžko si podle předvolebních žblebtů vybrat koho volit. Takže se raději podívejme na to, co můžeme od jednotlivých stran čekat a co už nám předvedly.

Hnutí ANO – to je alter ego synáčka z elitní komunistické rodiny. On, Babiš, zneužívá koupené sdělovací prostředky ke špinění svých odpůrců a k zamlouvání svých vlastních poklesků. Zneužívá i dotace – teď nemluvím jen o jeho čapím pelechu, ale zejména o masivních dotacích, bez kterých by jeho agročert už dávno klekl (aniž by na něj někdo kleknul), protože bez přijímaných dotací by byl celý jeho koncern pravidelně ztrátový. Zneužívá i funkci ministra financí (ačkoliv ji už předal svému pilnému Pilnému) k likvidaci své konkurence a k získávání informací o celém našem hospodářském prostoru. Podle Babišova uvažování o jeho odpůrcích (např. členy skupiny AUVA označuje za koupené či placené) je jasné, že si sám mnohé kupuje – zřejmě i průzkumy veřejného mínění, ale hlavně „spolupracovníky“. Zde můžeme zmínit třeba nejušatější orgán ministerstva vnitra, který mu dlouhodobě z titulu své funkce (velitel ÚOOZ) zajišťoval informace. Nejrůznější pracovníci ministerstva financí, finanční a celní správy na Babišův pokyn „klekali“ na jeho konkurenci. Stejně tak si asi koupil svědectví svých starých přátel z STB a dost možná i rozhodnutí nižších slovenských soudů, které jej neprávem očistily ze spolupráce s STB. Z předcházejících voleb víme, že žádný ze svých předvolebních slibů Babiš nesplnil, a jediný prokazatelný výsledek jeho vládnutí je znásobení jeho osobního majetku (ze 40 na téměř 90 miliard korun) a likvidace jeho konkurence státní správou. ANO je tedy nevolitelné.

Co se týče Okamury, stačí si připomenout jeho působení v minulé straně (Úsvit), kterou vysával až ji takřka vysál. Boj proti migraci do Čech, který je vedený japonským míšencem – to je skvělý námět pro crazykomedii (pane Troško, nechcete to zkusit?), ale ve vládě si to snad ani nepředstavuju. Pane Okamuro, chcete-li opravdu této zemi prospět bojem proti imigrantům, zaklekněte prosím na tatami a po vzoru svých japonských předků proveďte seppuku. Jakékoliv jiné vaše působení ve veřejném životě této zemi totiž jen škodí. SPD – nevolitelné.

Volit komunisty? Zažil jsem pod jejich vládou celé své dětství a mládí. K jejich volbě mi chybí tři faktory – absolutní skleróza, stařecká senilita a pokročilý Alzheimer. Zajisté se k tomu časem dopracuju, ale zatím si pamatuju dobu pod komunisty. Zajisté měla i své světlé stránky – namátkou mohu vyjmenovat mladé tělo bez neduhů, dobré kamarády a spoustu děvčat. Ani za jedno jsem ale nemohl děkovat vládnoucí straně. A když si vzpomenu např. na výroky Semelové, je mi jasné, jak by vypadala jejich vláda. Děkuji nechci – zřejmě bych vbrzku dodržel rodinnou tradici a skončil v komunistických lágrech. Místo uranu v Jáchymově bych ale zřejmě těžil lithium v Cínovci. KSČM – nevolitelné.

A copak naši socani, pilně sosající ze státního rozpočtu jak klíšťata? I když pominu jejich účast na mravním a hospodářském rozvratu naší země už od opoziční smlouvy, nemohu ignorovat dva faktory. Zaprvé – aby se dostali k vládě, byli ochotni se spolčit s Babišem, ačkoliv informace o něm si snadno zjistil každý, kdo chtěl. Zadruhé – před volbami sice hrají hru na hodnou ČSSD a zlého Babiše, ale zároveň vypouští signály, že jsou ochotní jít do koalice s ANO bez Babiše (ANO je Babiš – ANO bez Babiše neexistuje). Buď je to absence pudu sebezáchovy, nebo absence inteligence. Nebudu pátrat, co přesně socanům chybí, ale vím co chybí na mojí straně „Chuť je volit, protože jejich volbou bych podpořil vládu Babiše!“ ČSSD – nevolitelné.

A piráti? Vystoupení jejich představitelů mi pokaždé připomene pohádku o pejskovi a kočičce a jejich dort, tedy naprosto nechutný, nesoudržný a nekonzistentní slepenec. Nevím, co od nich čekat. Na můj vkus se příliš lísají k Putinovu Rusku, tedy aspoň někteří z nich. Nevymezili se vůči Babišovi, jsou pro i proti EU, jsou pro i proti EUR… Slovy klasika dávám pirátům rok, maximálně dva – pak jejich loupeživá nátura v moři parlamentních možností nám všem ukáže, co jsou zač. Volit je ale nebudu. Tyto volby určitě ne.

Jsem věřící, ale volit lidovce nebudu v žádném případě. Za vládní žvanec už jednou Babišovi prodali své duše, a přes negativní zkušenost vlády s Babišem jsou ochotní jeho hnutí, a možná i přímo jeho, znovu podpořit a jít s ním do koalice. Nezlobte se na mne, bratři lidovci – ale na tohle já mám moc slabý žaludek. KDU-ČSL – nevolitelné.

K volbám se chystají vzlétnout i modří ptáci pod vedením profesora Fialy. Že bych tedy volil tuto kvazipravicovou stranu? Pan Fiala je jistě slušný člověk a opakovaně tvrdil, že s Babišem nikdy. Nejsem si ale jistý jeho pozicí ve straně, protože vliv získává mladý Klaus, což je pravý syn svého otce. Ten jak si jistě pamatujete kdysi mobilizoval Čechy předvolebním heslem „S námi nebo doleva!“ a po volbách uzavřel se Zemanem opoziční smlouvu a reálně se šlo „S námi doleva!“. Varianta lánského puče ve stínu modrých křídel je podle mne reálná, takže pane Fialo, můj hlas nedostanete. ODS – nevolitelné.

Sakra, asi jsem vyloučil všechny strany – mám ještě jednou zauvažovat o pirátech? Ale ne, ještě je tu topka! Podle průzkumů je sice na hranici zvolitelnosti, ale kolik ty průzkumy stály zadavatele? A kdo tím zadavatelem je? Komu ty průzkumy vlastně prospívají? Jednoznačně Babišovi. Dá se tedy těm předvolebním průzkumům věřit anebo je to nečistý předvolební tah STBureše? On přes všechna svá vykřikovaná obvinění na Kalouska nepodal ani jedno podání. Naopak Babiš je už jednou žalovaný a slovenský soud smetl jeho snahu očistit se z toho, že je vedený jako agent STB stejně jako jeho bratr Alexej (agent Miki). Dá se věřit udavači, který má udavačství jako součást rodinných tradic? Kdo mu uvěří, ten si za následky může sám. Nevěřím Babišovi, ani předvolebním průzkumům, s největší pravděpodobností jím placeným a k jeho potřebám upravovaným. Babiš sám se Kalouska opravněně bojí, nechtěl s ním ani jít do otevřeného předvolebního střetu. A navíc – podle mého mínění je pouze Kalousek schopen slepit koalici TOP09-ODS-KDUČSL s tolerancí (možná i součástí koalice) ČSSD a snad i tolerancí KSČM. Možná do toho zamíchá i piráty. Já vím, že by to nebyla koalice, ale bramboračka.

Nevidím ale jinou cestu, jak zachránit demokracii v naší zemi a postavit se STBurešovi alias Andymu Čerpači alias Koblihovi I., vůdci anosekty, který nám chce s podporou Okamury vládnout jako rodinné firmě. Chcete koblížek? ANO je dobrý, připravený na žluklém řepkovém oleji. Já si jej nedám, a volit proto budu TOP09. Nevidím jinou variantu.

 

Reklama